Иран ще спре с ядрените опити, когато САЩ отменят санкциите

Иран „незабавно ще обърне“ действиятаси по отношение наядрената си програма, ако Америка отмени санкциите срещу страната, заяви външният министър на Иран днес, като повтори позицията на Техеран относно предложението на Вашингтон за съживяване на преговорите, предаде “Ройтерс“.

Администрацията на Джо Байдън заяви в четвъртък, че иска да възобнови споразумението от 2015 г. между Иран и световните сили, което бившият президент Доналд Тръмп напусна през 2018 г. и наложи отново санкции срещу Иран.

Когато санкциите бъдат отменени, “ние веднага ще вдигнем коригиращите мерки“, заяви външният министър Мохамад Джавад Зариф в Туитър. Те бяха наложени заради нарушения в споразумението от страна на САЩ, Германия, Франция и Великобритания.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди връщането към сделката, ако Иран изпълни своята част – намаляване на центрофугите за обогатяване на уран с две трети, намаляване на запасите от суровини с 98%, преустановяване на използването на плутоний и ограничаване на работата на ядрени инсталации, подлежащи на инспекции от Международната агенция за атомна енергия.

Техеран започна да нарушава сделката през 2019 г., след напускането на САЩ и възстановяването на икономическите санкции. Иран обяви оттеглянето си от пакта през януари 2020 г. и  блокира преговорите с администрацията на Байдън относно това кой трябва да действа пръв, за да спаси договора.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1362650873407676419&lang=bg&origin=https%3A%2F%2Fwww.segabg.com%2Fnode%2F173047&theme=light&widgetsVersion=889aa01%3A1612811843556&width=550px

Подчертавайки неотложността на дипломатическото решение на конфликта, висш ирански служител заяви пред “Ройтерс“, че Техеран обмисля предложението на Вашингтон да поднови преговорите за сделката. “Но първо САЩ трябва да се върнат към сделката. Тогава може да се обсъди механизъм за основно синхронизиране на стъпките“, каза той.

Вашингтон заяви в четвъртък, че има готовност да разговаря с Иран за връщане към ядреното споразумение, което има за цел да попречи на Техеран да придобие ядрено оръжие. “Никога не сме искали ядрено оръжие и това не е част от нашата отбрана“, каза служителят. “Посланието ни е много ясно. Отменете всички санкции и дайте шанс на дипломацията“.

Техеран определи 23 февруари като краен срок Вашингтон да отмени санкциите, в противен случай ще бъде предприета най-голямата стъпка към нарушаване на сделката – забрана на иснпекциите от ядрения надзорен орган на ООН, Международната агенция за атомна енергия. САЩ и участниците в споразумението Великобритания, Франция и Германия призоваха Иран да се въздържи от тази стъпка.

По-рано Зариф заяви в интервю, публикувано в правителствен сайт, че САЩ не само не са изпълнили задълженията си, но продължават  натиска върху страната по примера на Тръмп, въпреки че твърдят, че са готови да съживят ядреното споразумение. “Веднага щом видим стъпки от Съединените щати и Европа за изпълнение на техните задължения, ние веднага ще реагираме и ще се върнем към нашите ангажименти“, каза Зариф.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram