Иран заплаши да взривява кораби на САЩ в Персийския залив

Иран ще унищожава американски бойни кораби, ако интересите му в Персийския залив бъдат застрашени, заплаши днес командващият елитните Революционни стражи Хосейн Салами, цитиран от световните агенции.

Ден по-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Техеран да не притеснява американски кораби.


„Заповядал съм на нашите военноморски сили да унищожават всяка американска терористична сила в Залива, която заплашва сигурността на иранската армия или невоенни кораби“, заяви Салами и допълни, че сигурността на Персийския залив е стратегически приоритет за Иран.


Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф написа в „Туитър“ по-рано през деня, че американските сили, провокиращи ирански моряци в Персийския залив, нямат работа във води, разположени на 7000 мили от дома им. В туит министърът призова президента Тръмп да отговори на нуждите на САЩ на фона на пандемията с коронавирус, а не да се меси в делата в Залива.


Тръмп заяви в сряда, че е инструктирал американските военноморски сили да откриват огън по всеки ирански кораб, който ги застрашава в морето. Но настоя, че не променя правилата за военни действия.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram