Иранката Наргес Мохамади е носителят на Нобеловата награда за мир

Иранката Наргес Мохамади е носителят на Нобеловата награда за мир тази година, предаде Асошиейтед прес. Норвежкият Нобелов комитет ѝ присъди престижното отличие за нейната борба срещу потисничеството на жените в Иран.

Нобеловият комитет се надява, че Иран ще освободи иранската активистка за човешките права Наргес Мохамади, която днес бе обявена за носителка на тазгодишната Нобелова награда за мир, за да може тя да получи наградата си този декември, предаде Франс прес, като се позова на председателката на комитета Берит Райс-Андерсен.

„Ако иранските власти вземат правилното решение, те ще я освободят, за да може да присъства на връчването на тази награда, на което всички ние се надяваме“, каза Райс-Андерсен.

Междувременно Върховният комисариат на ООН по правата на човека заяви, че връчването на Нобеловата награда за мир на намиращата в затвора активистка насочва вниманието към смелостта и решимостта на иранските жени, предаде Ройтерс.

„Ние сме виждали тяхната смелост и решимост в лицето на репресии, заплахи, насилие и задържания“, каза говорителката на организацията Елизабет Тросел. „Те са подложени на тормоз заради това, което носят или не носят. Там се въвеждат все по-строги правни, социални и икономически мерки срещу тях. Това наистина е нещо, което подчертава смелостта и решителността на жените в Иран, и ги превръща във вдъхновение за света“, добави тя.

Източник: „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram