Инсталациите за производство на химически оръжия в Сирия са неизползваеми

Инсталациите за производство на химически оръжия в Сирия станаха неизползваеми преди крайния срок 1 ноември, съобщи източник на Организацията за забрана на химическите оръжия, отговаряща за унищожаването на сирийския химически арсенал.

„Сирия завърши превръщането в неизползваеми на инсталациите си за производство и сглобяване на химически оръжия“, съобщи източникът, пожелал да остане анонимен, преди официалното съобщение на организацията.

Сирия прие решението на Изпълнителния съвет на ОЗХО, което я призова да пристъпи „към функционалното унищожение възможно най-скоро и не по-късно от 1 ноември 2013 г.“, подчерта източникът. Страната представи на 24 октомври общата си програма за разрушаване на химическия арсенал, позволяваща създаването на планове за „систематично, цялостно и контролирано унищожаване“ на химическите оръжия.

Програмата трябва да бъде разгледана от Изпълнителния съвет на ОЗХО, която трябва да проведе заседание на 5 ноември и ще използва документа, за да определи до 15 ноември различни крайни срокове за окончателното унищожаване на сирийския химически арсенал въз основа на историческа резолюция на ООН.

Резолюция 2118 нарежда унищожаването на сирийския химически арсенал до средата на 2014 г. Резолюцията беше приета след руско-американското споразумение за разрушаването на сирийския химически арсенал, който отдалечи опасността от американски въздушни удари заради кървавата химическа атака на 21 август край Дамаск.

САЩ и техните съюзници обвиниха за атаката сирийския режим. Дамаск, подкрепен от Русия, отрича да е отговорен и заявява, че това е провокация на бунтовниците. Мисията по унищожаването на химическите оръжия на Сирия е изключително амбициозна и опасна. За първи път в историята си ОЗХО осъществява мисия в страна, обхваната от гражданска война. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram