Израел одобри сделка с „Хамас“ за 50 заложници

Кабинетът на Израел одобри рано в сряда сделката с „Хамас“ за освобождаването на около 50 жени и деца, държани като заложници в Ивицата Газа по време на четиридневна пауза в боевете. Това съобщи кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от „Ройтерс“.

„Израелското правителство се ангажира с връщането на всички отвлечени у дома“, се казва в изявлението. Тази вечер правителството одобри плана за първия етап от постигането на тази цел“.

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Катар, Израел ще освободи група палестински затворници, държани в неговите центрове за задържане, и ще спре военните си операции в Газа за няколко дни, според високопоставен служител на администрацията на Байдън, който информира репортерите преди съобщението. Служителят на администрацията каза, че споразумението, договорено през последните шест седмици, е „структурирано да стимулира освобождаването на повече от 50“, с цел да върне всички заложници у дома.

В израелското изявление се казва, че „освобождаването на всеки 10 заложници ще доведе до един допълнителен ден в паузата“.

Според официални данни „Хамас“ е взела около 240 заложници, когато нахлу в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души. Палестинската въоръжена група освободи само четирима заложници преди обявяването на сделката. На 20 октомври бяха освободени двама американско-израелски граждани, майка и дъщеря от Илинойс, които бяха на гости на семейство в Израел по време на отвличането им. Дни по-късно екстремистите освободиха две възрастни израелски жени, отвлечени от техния кибуц. Пети заложник – израелски войник, взет от нейната армейска база – беше спасен в съвместна наземна операция на Израелските отбранителни сили и разузнавателната агенция Шин Бет на 29 октомври. Експерти твърдят, че терористите вероятно са разпръснали останалите пленници из Ивицата Газа, една от най-гъсто населените зони в света. Говорител на групата по-рано каза, че екстремистите са скрили десетки заложници на „безопасни места и в тунелите на съпротивата“.

Израел заяви, че повече от половината заложници на „Хамас“ са чуждестранни граждани. Администрацията на Байдън очаква освобождаването на трима американски граждани съгласно сделката – две жени и 3-годишно момиченце, чиито родители бяха убити по време на атаката на Хамас през октомври.

Около 10 американци са държани в плен от групата, според американски служители. Сделката облекчава вътрешния натиск върху израелския премиер Нетаняху, който беше изправен пред критики от семейства на заложници, загрижени, че продължаващата военна офанзива на Израел в Газа излага на риск техните близки.

В изявление на движението „Хамас“ се потвърждава сключване на споразумението, което предвижда размяна на 50 заложници срещу 150 затворницичетиридневна пауза във военните действия „във всички райони на сектора Газа“. Освен това, се посочва в изявлението, се обезпечава доставката на 100 товара хуманитарна помощ, медицинска помощ, а и гориво, предназначени отново за целия сектор, изрично се заявява – за севера и за юга. Също тава в рамките на хуманитарната пауза от четири дни напълно ще бъде спрян въздушният трафик в южната част на ивицата Газа и частчино в северната част. На север въздушният трафик ще бъде спиран всеки ден за шест часа, от 10 до 16 часа местно време. „По време на периода на примирие израелските войски се задължават да не нападат и не арестуват никого във всички райони на Ивицата Газа, а също така да осигурят свободата на движение на хората от север на юг по магистрала Салах ад-Дин, се посочва в текста на изявлението на „Хамас“, цитирано от ТАСС. 

Нетаняху е решен обаче да продължи войната, въпреки хуманитарните паузи.  

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram