Зоран Заев подаде оставка

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви оставката си след тежкото поражение на управляващия Социалдемократическия съюз на местните избори.

„Отговорността за този резултат е моя и подавам оставка като министър-председател и като лидер на Социалдемократическия съюз“, каза Зоран Заев на пресконференция в централата на партията късно в неделя, уточнява АП.

Зоран Заев все пак се обяви против предсрочните национални избори. Вместо това той ще подкрепи правителство, водено от социалдемократи, под ръководството на нов лидер.

Въпреки че все още няма официални резултати, Заев призна поражение в най-важното състезание, това за кмет на столицата Скопие, като действащият кмет Петре Шилегов загуби от десноцентристки съперник – Данела Арсовска.

Изглежда, че кандидатите, подкрепени от основната опозиционна партия, дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ, ще спечелят поне половината от 80-те общини в страната, а управляващите социалдемократи ще спечелят по-малко от 20. На последните общински избори през 2017 г. социалдемократите бяха спечелили в 57 града, а ВМРО-ДПМНЕ – само пет.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram