Земетресението в Афганистан: загиналите са над 2500, ранените – над 11 хил.

Над 11 хил. души са пострадали от поредицата земетресения в афганистанската провинция Херат в събота сутринта, съобщи Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитирана от ДПА.

Всеки дом в поне 11 села в Афганистан е разрушен от трусовете, заяви хуманитарната агенция на Обединените нации. По нейни данни загиналите са малко над 1000, въпреки че обявеният от афганистанските власти брой на жертвите е над 2500 според местни медии.

„Броят на жертвите се очаква да расте, тъй като все още не е осъществен достъп до по-отдалечените райони и не е приключила оценката на щетите“, посочи службата.

Вчера ООН отдели 5 млрд. долара за спешна хуманитарна помощ и отправи призив към дарителите да предоставят средства час по-скоро щом станат ясни нуждите след опустошителните трусове.

Само в регионалната болница в Херат са приети над 550 ранени, включително близо 230 непълнолетни деца. Раздадена е първоначална хуманитарна помощ, включително хигиенни пособия, храна и питейна вода.

В събота сутринта регионът беше разтърсен от няколко земетресения. Двата най-силни труса са били с магнитуд 6.3, според Геофизичния институт на САЩ, който следи сеизмичната активност по целия свят.

Китайският червен кръст предложи да предостави спешна парична помощ в подкрепа на спасителните работи след земетресението в Афганистан, съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от „Ройтерс“.

В частност става дума за сумата 200 хил. долара, която да бъде изпратена на Афганистанския червен полумесец.

Източник: „Дневник“, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram