Зеленски пред Bild: Искам преговори с Путин, готов съм на отстъпки

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е убеден, че само след преки преговори с руския президент Владимир Путин ще бъде възможно да се сложи край на войната. Това каза той в интервю за Bild.

И така, на въпроса какво би отговорил на искането за приемане на независимостта на Донбас и признаване, че Крим е руски в името на мира, Зеленски каза: „Въпросът тук не е какво мога да дам“.

Войната може да бъде спряна само след пряк диалог с президента на Руската федерация на основата на взаимен компромис, сигурен е Зеленски.

„Във всеки преговори моята цел е да сложа край на войната с Русия. И аз също съм готов да предприема определени стъпки. Можете да правите компромиси, но те не трябва да са предателство към родината. И другата страна също трябва да бъде готова да прави компромиси.

Това е единственият начин да излезем от тази ситуация. Все още не можем да говорим за подробности. Все още не сме имали пряк контакт между президентите. Само след преки преговори между двамата президенти, можем ли да сложим край на тази война“, каза той.

На 3 март Зеленски се обърна към Путин с призив да изтегли войските си от Украйна и да преговаря с него.


Зам.-началникът на кабинета на Зеленски Игор Жовква заяви пред Блумбърг и германската телевизия АРД, че Украйна е готова да обсъжда свой бъдещ неутралитет при гаранции за суверенитета и териториалната ѝ цялост от Русия. 

Мария Захарова отговори, че целта на това, което Москва нарича „специална операция“ не е нито да окупира цяла Украйна, нито да ликвидира нейната държавност, нито да смени правителството в Киев. Тя изрази надежда, че „в следващите кръгове на преговорите ще бъде направена по-съществена крачка напред“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram