Зеленски получи отказ да произнесе реч пред Конгреса на САЩ

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти отхвърли искането на Володимир Зеленски да говори на съвместно заседание на Конгреса на САЩ, съобщи NBC.

Маккарти обясни отказа си с липсата на свободно време на Конгреса за съвместно обръщение на фона на натоварената законодателна седмица, като добави, че Зеленски преди това е имал възможност да говори пред органа при предишното си посещение в САЩ.

Зеленски е във Вашингтон, за да се срещне с американските депутати и президента Джо Байдън, след като се обърна към Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда, на което поиска повече финансова и военна помощ.

Посещението му обаче идва в момент, когато немалък брой американски законодатели изглежда се противопоставят на продължаващата подкрепа на Украйна за сметка на американските данъкоплатци. Конгресмените поискаха отчетност как Киев харчи парите.

Междувременно Зеленски се срещна в Ню Йорк с водещите банки, хедж фондове и частни инвеститори.

Срещата е била организирана от JPMorgan, американската банка, служеща като финансов съветник на Зеленски, за привличане на частен капитал за нов инвестиционен фонд за възстановяване на Украйна, съобщи Fox Business.

По-рано Зеленски се е срещнал насаме и с главния изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк. BlackRock е най-големият мениджър на активи в света и също така съветва Зеленски как да привлече пари от частния сектор в САЩ.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram