За първи път. Цената на петрола стигна отрицателни нива

svobodnaevropa.bg

Цената на американския лек суров петрол падна до отрицателни стойности в понеделник, 20 април, за пръв път в историята, съобщиха световните агенции.

Това означава, че производителите на петрол плащат на купувачите, за да се разтоварят от суровината поради страхове, че скоро няма да има къде да я съхраняват.

Става дума за фючърсите върху американския лек суров петрол Западен Тексас (WTI) с доставка през май, които поевтиняха с над 300% до минус 37.63 долара за барел в понеделник срещу вторник през нощта. Цената на западнотексаския нефт е маркер за американската търговия.

Търсенето на петрол се сви драматично и на практика почти пресъхна след блокадите по целия свят заради пандемията от новия коранавирус.

Потвърдените случаи на COVID-19 по света са близо 2,5 милиона. Над 170 000 пациенти с коронавируса, започнал разпространението си от китайския град Ухан, са починали до момента. Можете да следите ситуацията по света на тази карта в реално време.

Това накара петролните корпорации да плащат за допълнителни съоръжения, където да съхраняват нефта. Именно огромното производство на фона на замрялото търсене е докарало цената до негативна територия.

Сортът „Брент“, който пък е маркер в Европа и останалата част от света, също сериозно поевтиня до по-малко от 26 долара за барел.

Часове по-късно в понеделник, към 8:10 часа българско време фючърсите за американски петрол се върнаха в положителната територия – на т.нар. извънборсова търговия в Ню Йорк цената им се покачи до $1.40 за барел, а юнските поскъпнаха до $21.33 за барел. Определящият за Европа сорт „Брент“ (Brent) за юни (сесията за майски договори приключи) струва в Лондон $25.39 за барел.

Петролната индустрия се бори едновременно с драматичния спад в търсенето и с противоборството между основните играчи на пазара.

Наскоро организацията на страните износители на петрол, ОПЕК, и Русия се договориха за 10% намаляване на производството. Намаляла е продукцията също в САЩ и в други страни, произвеждащи петрол, но въпреки това предлагането значително надвишава търсенето.

Междувременно, нарастват притесненията, че съоръженията за съхранение на петрола в САЩ ще останат без капацитет. Запасите са нараснали с над 50% от март насам. В определени случаи на производителите е по-изгодно да горят петрола, отколкото да спират производството.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram