Защо му е Фамагуста на Ердоган?

Всъщност гърците живеят в Кипър от гръцките тъмни векове, последвани от архаичните, класическите и елинистичните времена. Александър Велики е минавал, Сула е бил тук, Ричард Лъвското сърце е пристигал тук, идвал е и османския султан Селим II, сега и Ердоган дойде.

Защо дойде?

До 1974 г., когато Анкара завзема северната част на острова, етническите турци съставляват едва 18 процента от населението, гърците – 82. След почти петдесет години окупация от 800 хиляди жители на острова 300 хиляди са турци. И въпреки че никой по света не признава Турска република Северен Кипър (ТРСК), освен Турция, Ердоган иска да я превърне в „юмрук“ в Средиземноморието. Той все още държи там армия от 30 хиляди войници.

Тържествеността с която Ердоган пристигна в Кипър на 19 юли, за да отпразнува 37-ата годишнина от „обявяването на независимостта“, не е просто политически трик. Ердоган се нуждае от символи, за да повиши престижа си. Луксозният квартал Вароша във Фамагуста, изоставен от гърците след нашествието на Турция, е най-подходящ. Тук, на плажа в неделя, турският президент проведе пикник, на който обяви: „Нашият приоритет е да осигурим справедливо, трайно и устойчиво решение, което да гарантира сигурността и законните права на кипърските турци. В Кипър има два народа и две независими държави. Решението за двете държави трябва да бъде съгласувано на основата на суверенното равенство “.

Ясно ли е как да се разреши една от най-дългите кризи в Европа? Няма смисъл нито в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които да затвърждават принципа на териториалната цялост на Кипър, нито в миротворческите сили на ООН, разделящи турската и гръцката част на острова, нито в продължаването на преговорите за обединение, започнати от ООН. Главният турчин реши всичко, седнал на плажа във Вароша. Ограден с тел веднага след нашествието, районът, от който гърците са изгонени или избити, сега е град-призрак. Призракът обаче все пак е гръцки град. Сега Ердоган реши да го отвори и да му даде турски привкус.

Лесно е да се сетим защо именно Вароша? През 70-те години Фамагуста е основната туристическа дестинация в Кипър. В града са построени много нови хотели и туристически съоръжения, особено във Вароша. Някои от хотелските комплекси все още са законно частна собственост на граждани от 20 страни по света. Този символ на гръцката история и просперитета на гърците в Кипър, съгласно условията на преговорите за обединение, трябваше да бъде върнат на гръцката общност на острова.

Според британския вестник “Гардиън” до Ердоган на плажа е седял лидерът на турските националисти в Кипър, който спечели юнските избори в самозваната република Ерсин Татар. Не го смути, че неговите съплеменници поздравиха главния турчин с плакати „Без пикник на кръв!“ – полицията ги прогони. Значителна част от кипърските турци са за обединението на острова. Но Татар е за отделяне. И най -важното – Ердоган също. Начинът, по който Татар спечелиха псевдоизборите, изисква специално внимание – неговият предшественик Мустафа Акънджи загуби 0,4 % от гласовете само защото управляващата турска Партия на справедливостта и развитието минава от село след село, купувайки гласове или заплашвайки с депортиране в Турция онези, „които са против Татар“, тоест за обединен Кипър. Плажът на Вароша беше почистен за целта, там бяха засадени храсти, дървета и цветя за пристигането на президента на Турция, за да може Западът да види как Ердоган ще уреди живота на кипърските турци.

В Атина това посещение беше наречено безпрецедентна провокация, подкопаваща всички усилия на Съвета за сигурност на ООН за разрешаване на кипърския конфликт. Кипърският президент Никос Анастасиадес заяви, че се опасява от действията на Ердоган, които „торпилират перспективата за създаване на подходящ климат за преговорите, организирани от ООН“. И че решението на Татар за Вароша е смъртоносен за преговорите.

Вароша е символ на турската окупация. В продължение на 45 години районът е затворен за обществеността и остава разграбен. Като го превръща в символ на „турски Кипър“, Ердоган показва какво смята за международното право. Разбира се, това е провокация, но защо не, ако в продължение на 45 години институциите на международното право, включително Съветът за сигурност на ООН, не са били в състояние да разрешат конфликта без Ердоган? Сега той демонстрира волята си не само пред Кипър или Гърция, но и пред Европейския съюз, ООН и цялото Средиземноморие.

Но не само за да задоволи политическите амбиции на турския лидер, той се нуждае от кипърската Фамагуста с Вароша. Международното легализиране на ТРСК и неизбежното последващо обединение с Турция отварят вратата за Ердоган да преразпредели границите на кипърския шелф – сега в пълно съответствие с международното право. Не само Кипър, но и Гърция, Израел, Ливан и Египет ще трябва да се примирят с плановете му за разработване на газови находища. Откритите находища на природен газ в Източното Средиземноморие привличат най-големите петролни и газови гиганти в света. Преди три години турските военни кораби спряха кораб, принадлежащ на италианската компания “Ени”, която се занимава с проучване на петролни и газови ресурси на шелфа на Кипър. Тогава Турция заяви, че тези добиви нарушават правата на кипърските турци да използват кипърски въглеводороди. Утре Ердоган ще разпореди изпращането на безпилотни летателни апарати до морето, за да защити ТРСК – не без основание дори кипърските турци го наричат непредсказуем човек. Трудно е да се каже кога ще удари отново…

И през август Татар заминава за Азербайджан. Той ще пристигне в Баку, за да преговаря за признаването на ТРСК, а Ердоган се надява, че „ситуацията ще се подобри“. През август той ще разгледа въпроса за налагането на санкции срещу Турция и Европейския съюз – за незаконно проучване на полезни изкопаеми в Източното Средиземноморие. Русия, Франция, Великобритания, Германия, Египет, Китай обявиха, че осъждат както посещението на Ердоган, така и намеренията му в Кипър, но инициативата все пак е на турска страна.

Превод: В. Сергеев

Източник: Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram