Жозеп Борел: Има риск ЕС да се разпадне

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че има риск съюзът да се разпадне заради проблема с мигрантите, предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

Миграцията може да бъде „разлагаща сила за Европейския съюз“ заради дълбоките културни различия между страните и дългосрочната им неспособност да се споразумеят за обща мигрантска политика“, каза Борел в публикувано днес интервю за британския вестник „Гардиън“.

Той подчерта, че някои членове на ЕС имат „японски стил“ – „ние не искаме да се смесваме, не искаме мигранти, не искаме да приемаме външни хора. Искаме си нашата чистота„.

Според него обаче Европа има нужда от мигранти, за да противодейства на тенденциите на намаляване на населението.

Европейската комисия междувременно съобщи днес, че отпуска на Тунис 127 милиона евро в съответствие с подписания от ЕС и северноафриканската държава меморандум за разбирателство в областта на миграцията. Пакетът включва помощ в размер на 67 милиона евро за борба с трафика на хора.

Средствата ще бъдат предоставени през следващите дни по линия на тясното сътрудничество с Тунис в борбата срещу мрежите за нелегален трафик, каза говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram