ЕС отменя облекчения визов режим с Русия

Съветът на ЕС подкрепи предложението на Европейската комисия за отмяна на облекчения визов режим с Русия. Предвижда се промяната да влезе в сила от 12 септември, се посочва в съобщение на Съвета. По силата на решението руските граждани вече ще плащат по 85 евро за виза, вместо по 30, както досега. Занапред издаването на виза за руски граждани ще бъде по-скъпо, по-трудно и по-бавно, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Облекченият визов режим между ЕС и Русия бе в сила от 2007 година. Към 1 септември 2022 г. около 963 000 руснаци са притежавали валидни визи за Шенгенското пространство, съобщи по-рано тази седмица ЕК.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване страните от ЕС, които не са в Шенген, също да приложат новите ограничения при издаване на визи за руснаци. Тя коментира, че приетите днес промени дават възможност за преразглеждане на решенията за издадените вече визи за руски граждани. По нейните думи отпадането на облекчения визов режим е последица от изгубеното доверие към Русия след нахлуването в Украйна.

Източник: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “ЕС отменя облекчения визов режим с Русия

  1. Че Европа се управлява от лакействащи пред англосаксите е ясно отдавна дори по това, че английският е официален език. Сега обаче ясно се вижда, че се управлява и от идиоти.

Comments are closed.