Ердоган се среща с Путин утре в Астана

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган утре ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в Астана в рамките на регионалната среща на върха, която ще се състои в казахстанската столица, съобщи днес турски официален представител за АФП, съобщи БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера не изключи възможността лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да разговарят в Астана.

На 12-13 октомври в столицата на Казахстан ще се проведе шестата среща на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия (CICA).

Междувременно Анадолската агенция информира, че по време на посещението си в Астана Ердоган ще участва и в четвъртата среща на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище между Казахстан и Турция, на която ще бъде оценено сътрудничеството между двете страни в много сфери, включително в областта на политиката, икономиката, военната и отбранителната промишленост, както и в културната и хуманитарната сфера.

С посещението на президента Ердоган в Казахстан ще бъдат предприети конкретни стъпки за засилването на двустранните стратегически отношения, посочва Анадолската агенция.

Ден преди това Ердоган обвини западните лидери, че не са успели „разумно да оценят ситуацията“ с войната в Украйна, така че някои от тях „сега мислят как да оцелеят през идващата зима“.

„Новата епоха се превръща в епоха на конфликти, а не в епоха на просперитет, мир и справедливост. Богатите стават още по-богати, а разликата между различните групи от населението се задълбочава. Милиарди хора от Африка до Азия се борят за достъп дори до основни хранителни продукти. Свидетели сме на влошаване на тази мрачна картина. Инфлацията, която е най-висока от 50-60 години насам, поставя всички, включително и тези в западните страни, в трудна ситуация. Нараства загрижеността за продоволствената сигурност. На последната среща на върха в Прага слушахме лидерите, които ни питаха как ще оцелеем тази зима. Ние нямаме такъв проблем“, каза Ердоган в понеделник в Анкара.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram