Ердоган печели вота в повечето райони, засегнати от земетресението в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е спечелил изборите в седем от единадесетте окръга, засегнати от земетресенията през февруари, според предварителни резултати от парламентарните и президентски избори в неделя, съобщи Анадолската агенция, цитирана от ДПА.

Подкрепата за Ердоган в региона почти не е намаляла – през 2018 г. той спечели в девет от единадесетте окръга. Тогава Ердоган победи с малка преднина в Адана и Хатай, информира БТА.

След опустошителните земетресения през февруари срещу правителството се надигна вълна от недоволство. Държавното ръководство бе обвинено, че не е взело достатъчно мерки за предотвратяване на трагедията и за справяне с последиците от нея.

Ердоган многократно заяви, че причината за случилото се е мащабът на природното бедствие, а не неадекватни мерки на правителството.

Според правителството няколко милиона души са напуснали региона след бедствието поради тази причина за изборите партиите предложиха на гласоподавателите безплатен транспорт до местата, където са регистрирани да гласуват.

На първия тур на изборите в Турция никой от претендентите за президент не спечели над 50 процента от гласовете на изборите, състояли се на 14 май, заради което в страната ще се проведе втори тур на гласуването. От Висшата избирателна комисия обявиха, че за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,51 на сто от избирателите, а за лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу – 44,88 на сто. Така двамата ще се явят на балотаж след две седмици. Избирателната активност на вота беше доста висока – 88,92 на сто.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментираха изборните резултати в Турция.

„Надявам се… който спечели, той. В този край на света в момента има достатъчно проблеми“, каза Байдън, след като бе помолен да коментира резултатите.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини преди изборите президента на САЩ, че иска да го свали от власт. „Ще направим каквото е нужно и ще приключим въпроса на първия тур. Байдън е дал указания, че Ердоган трябва да бъде свален, знам това и народът ми го знае“, каза преди изборите турският президент, като добави, че „отговорът към Байдън ще са изборните урни“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък изрази увереност, че сътрудничеството между Анкара и Москва ще се задълбочи и разшири. Песков заяви, че двете страни са свързани от взаимноизгодно сътрудничество в различни области, което отговаря на интересите както на турския, така и на руския народ, съобщи СиЕнЕн-Тюрк.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram