Ердоган отряза Швеция за НАТО заради изгорения Коран в Стокхолм

Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за членство в НАТО, след като позволи Коранът да бъде изгорен по време на протест в Стокхолм.

Това обяви турският президент Реджеп Ердоган.

Свещената книга беше подпалена от крайнодесен политик по време на антинатовски протест в шведската столица, въпреки многократните призиви на Анкара към властите в Швеция да забранят проявата.

Това отприщи вълна от протести в Турция. На един от тях беше изгорен шведският флаг. 

Швеция и Финландия подадоха молба за членство в НАТО след началото на руската инвазия в Украйна, но за да се стане това, те трябва да получат съгласието на всички 30 страни членки.

Турция нееднократно постави условията си – няма да даде зелена светлина на Стокхолм, ако шведите не екстрадират кюрдски бойци, които Анкара смята за терористи, както и участници в опита за преврат преди 7 години.

„Напълно ясно е, че тези, които допуснаха подобно богохулство пред нашето посолство в Стокхолм, не могат да очакват нашата подкрепа за членство в НАТО. Шведските власти няма какво да ни говорят за права и свободи. Ако наистина уважаваш правата и свободите на другите, на първо място трябва да уважаваш Република Турция и мюсюлманската религия. Ако не показваш уважение към тях, съжалявам, но няма да получиш подкрепа от нас по отношение на НАТО”, обяви турският държавен глава.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram