Ердоган иска да проведе важен разговор с Путин

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган би искал да обсъди с руския президент Владимир Путин доставките на зърно за нуждаещите се страни и очаква с нетърпение да разговаря с него по въпроса на срещата на върха на Г-20 в Бали. Това подчерта турският министър на земеделието и горите Вахит Киришчи в интервю за телевизионния канал A Haber, предаде БТА.

По-рано Ердоган каза, че се е договорил с руския президент за възможността за безплатно изпращане на руско зърно и торове на гладуващите африкански страни. В началото на септември Путин посочи, че Западът изнася по-голямата част от украинското зърно в собствените си държави, а не в нуждаещите се страни в Африка. Той също така заяви, че Москва е готова да достави безплатно на най-бедните страни целия обем зърно, който е предназначен за тях по зърнената сделка.

„Подробности по този въпрос Ердоган – както знаете, през следващата седмица ще се проведе среща на върха на лидерите на Г-20 в Индонезия – ще разговаря с Путин, той отново ще постави този въпрос на дневен ред, след което процесът ще се ускори“, заяви Киришчи.

На 31 октомври Путин сподели, че все още не е решил да участва в срещата на Г-20. Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков заяви в понеделник, че решението за участието на президента на Русия в срещата на Г-20 ще бъде известно преди края на седмицата.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram