Ердоган: Германският канцлер Шолц промени отношението си към Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че германският канцлер Олаф Шолц е променил позицията си по отношение на руския президент Владимир Путин. Думите на Ердоган са цитирани в Twitter от турския вестник Daily Sabah.

„Високата дипломация е от решаващо значение за решаването на проблемите. Дори германският канцлер Шолц имаше съвсем различна позиция спрямо Путин преди месец, а сега я промени спрямо Русия, като отбеляза важността на диалога“, заяви Ердоган.

Турският президент направи това изявление, след като на 2 ноември проведе телефонни разговори с Шолц и Путин, с които обсъди износа на зърно от украинските пристанища.

През октомври Кремъл заяви, че Шолц, както и френският президент Еманюел Макрон, „напоследък не са проявили желание да изслушат по какъвто и да е начин позицията на руската страна“, а също и да участват в усилията за посредничество, така че „контактите с тях са намалели“.

Също през октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на среща на върха в Прага, че е единственият лидер, който води „открит диалог“ както с Русия, така и с Украйна.

Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Ердоган за ролята му за запазването на сделката за износ на зърно от украинските пристанища.

Двамата проведоха телефонен разговор, след като преди това Русия обяви, че подновява участието си в споразумението. Страната се оттегли временно от сделката през уикенда и предупреди, че не може да гарантира безопасността на цивилните кораби, прекосяващи Черно море, заради атака срещу нейния Черноморски флот.

Високопоставен украински представител, който отказа да бъде идентифициран, заяви днес пред Ройтерс, че решението на Русия да се върне в споразумението е резултат главно от турски натиск.

Ердоган от своя страна е казал на Зеленски, че възможността Украйна и Русия да продават зърно е от критично значение за целия свят, съобщиха от неговата канцелария. Турският президент призовал за полагане на повече дипломатически усилия, за да бъде сложен край на войната чрез справедливо решение.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram