ЕК: Унгария иска наказателна процедура срещу България заради транзитната такса на руски газ

Европейската комисия днес потвърди, че е получила от Унгария писмо срещу таксата за пренос на руски газ, въведена от България. Писмото пристигна миналата седмица, оценяваме го, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

По повод споразумението между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“, обявено през януари, говорителят потвърди, че ЕК е изпратила писмо с искане за информация. Споразумението осигурява на българското дружество достъп до газови доставки от Турция.

Миналата седмица унгарският министър за Европа Януш Бока съобщи, че Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да започне наказателна процедура срещу България заради обявената наскоро нова такса в размер от 20 лева (10 евро) върху транзита на руски газ през страната.

Унгария твърди, че България е наложила новата такса, без да се консултира с нея и че това е нарушение на европейските митнически и търговски правила.

Според Унгария българската такса сериозно застрашава енергийната сигурност на целия регион. Будапеща е готова да отнесе казуса да най-високия европейския съд до края на годината, ако ЕК не реагира и не открие наказателна процедура.

Таксата върху транзитите газ бе обсъдена в Брюксел през октомври, но така и не се стигна до решение дали тя е оправдана и законосъобразна. Българското правителство твърди, че таксата няма да повиши цените на газа за Сърбия и Унгария, а само ще намали печалбите на „Газпром“.

Според българските власти новата такса има за цел да ограничи привилегированата позиция на „Газпром“ на газовия пазар в Югоизточна Европа и да намали руското влияние в региона.

Говорителят на ЕК също така потвърди, че ЕК е изпратила писмо с искане за информация за споразумението между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“. Въпросното споразумение бе сключено от служебното правителство „Донев“ през януари и осигурява на българското дружество достъп до газови доставки от Турция.

Източници: БТА, OFFNews.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram