Евродепутат за скандала с Uber: Килимът е запален, Макрон дължи обяснения

Скандализиращите факти около Uber да удължат политическия сезон в Брюксел – това очаква евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков. По думите му в много кратки срокове Комисията по транспорт трябва да включи разкритията в дневния си ред и те да бъдат обсъдени, „включително с представители на Европейската комисия“.

„Първият човек, който дължи много обяснения, е президентът Макрон – от времето, в което е бил министър на икономиката. Да не вземе да се окаже, че през цялото това време сме били прави – че пакет „Мобилност“, който беше измислен, иницииран, подкрепян и прокаран от президента Макрон, също е едно лобистко законодателство, което, да кажем, създава предимства пред едни компании, например френски, спрямо други компании, например български. Защото така изглежда към момента“, поясни българският евродепутат пред БНР.

Според него Макрон дължи обяснения не само за таксиметровите услуги, а за всичките си действия като министър, включително за пакет „Мобилност“.

„Ако изнесеното е истина, за това как един еврокомисар съгласува действията си като еврокомисар с оглед на това, че му бъде обещана работа след време, когато се пенсионира, е просто скандално“, подчерта Новаков, визирайки замесеното в скандала име на бившия нидерландски комисар Нели Круз.

„ЕС е много повече от това да трудоустроим един човек, когато напусне работа“, посочи той.

„Допреди седмица Франция председателстваше Съвета на ЕС и това хвърля сянка върху всичко, което постигнаха. Всяко мълчание, с всяка изминала минута увеличава щетите. Килимът вече е запален. Президентът трябва да реагира и да обясни какво се е случило и истина ли е“, смята Андрей Новаков.

Uber скандалът завари френският президент Еманюел Макрон точно пред първия, макар и неуспешен, вот на недоверие на правителството и подхрани гнева на наскоро обединилата се лява опозиция, която му отне парламентарното мнозинство. В навечерието на националния празник на Франция в традиционното си интервю Макрон няма как да избегне темата за задкулисния лобизъм в полза на американската транспортна компания. Очаквано реакциите на разкритията са много силно нажежени.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram