Дипломатически скандал между Индия и Канада

Министерство на външните работи на Индия отхвърли обвиненията на канадския премиер Джъстин Трюдо за индийска следа в убийството на сикхския лидер Хардийп Сингх Ниджар (който загина на територията на храма Гуру Нанак Сикх Гурдвара през юни тази година в Съри, Британска Колумбия, Канада) като „абсурдни и мотивирани“, предаде БТА цитирайки „Асошиейтед прес“.

Дипломатическото ведомство разпространи изявление, в което посочва, че на неотдавнашната среща на върха на Г-20 Трюдо също е отправил такива обвинения към индийския премиер Нарендра Моди.

„Подобни необосновани твърдения целят да изместят фокуса от халистанските терористи и екстремисти, които са получили убежище в Канада и продължават да заплашват суверенитета и териториалната цялост на Индия“, се казва в текста.

Индийското външно министерство изрази безпокойство от бездействието на канадското правителство по този въпрос. Изявлението беше публикувано, след като на 18 септември Канада изгони високопоставен индийски дипломат заради разследване по твърдения, че индийското правителство може да е свързано с убийството сикхски активист в Канада. В отговор индийското правителство обяви ден по-късно, че експулсира канадски дипломат, като му даде срок от 5 дни, за да напусне страната.

Междувременно Съединените щати изразиха загриженост във връзка с изказването на канадския министър-председател. „Дълбоко сме обезпокоени от твърденията на премиера Трюдо. Оставаме в постоянен контакт с канадските ни партньори. От критично значение е разследването от страна на Канада (на убийството на активиста) да продължи и извършителите на бъдат изправени пред правосъдието“, заяви Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram