Джордж Флойд починал от сърдечен арест, не от задушаване

Не липсата на кислород, а сърдечен арест, причинен от комбинация от фактори, включително заболяване и употреба на наркотици, е причината за смъртта на Джордж Флойд през май 2020 г. в Минеаполис, Минесота. Това мнение беше изразено от патолога Дейвид Фаулър, свидетелствайки по време на процеса по делото за смъртта на афроамериканеца, съобщава ТАСС.

Гръмкият процес започна на 8 март и редица американски медии излъчваха от съдебната зала. Обвиняем е бившият полицай Дерек Шовин, който на 25 май миналата година използва задушаваща техника при ареста на Флойд.

Афроамериканецът почина скоро след това. На 26 май Шовин и трима други полицаи, участвали в ареста на Флойд, са уволнени. На обвиняемия е предявено обвинение в непредумишлено убийство. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на лишаване от свобода до 40 години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Последните думи на Джордж Флойд – 20 пъти е казал, че не може да диша
Джордж Флойд починал от задушаване, Тръмп заговори за тероризъм
Фаулър, който в продължение на 17 години е бил главен медицински експерт в Мериленд, е призован да свидетелства от адвоката на Шовин, Ерик Нелсън. Експертът, отговаряйки на въпросите на защитника относно причините за смъртта на Флойд, отбеляза, че афроамериканецът „внезапно е развил аритмия“. Сред факторите, които са причинили това, патологът е посочил сърдечните заболявания, от които е страдал Флойд, както и обстоятелствата по задържането му. Фаулър отбеляза, че употребата на лекарства, съдържащи фентанил и метамфетамин от Флойд също е изиграла роля. Според експертът, една от причините може да бъде, че афроамериканецът е вдишал отработени газове от близката кола. „Всичко това в съчетание е причинило смъртта на Флойд“, заключи Фаулър, съобщава БГНЕС.

Прокуратурата настоява, че афроамериканецът е починал в резултат на факта, че Шовин е използвал техника за удушаване по време на задържането. Фаулър не се съгласява с това и пояснява, че не смята инцидента за убийство. В същото време, отговаряйки на въпроси от представители на прокуратурата, той отбелязва, че Флойд е трябвало да получи своевременна медицинска помощ. Патологът посочва, че афроамериканецът няма симптоми на недостиг на кислород.

Очаква се свидетелите на защитата да приключат тази седмица. Плановете на страните са да дадат заключителни изявления в понеделник.

/www.dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram