Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Премиерът на Унгария Виктор Орбан получи безсрочна власт в борбата срещу коронавируса, след като парламентът прокара внесен от правителството законопроект, информират „Ройтерс“ и Би Би Си.Сорос дари пари на Унгария за борба с коронавирусаМеждувременно днес унгарският парламент се очаква да прокара нов закон за коронавируса, който предвижда затвор за разпространение на невярна информация

Новият закон беше подкрепен от 137 депутати, а 53 гласуваха против.

Орбан обеща да използва извънредните пълномощия „пропорционално и разумно“.

Според опозицията законът поставя цялата унгарска демокрация под карантина.

Орбан, който постепенно увеличи властта си по време на 10-годишното си управление, поиска удължаване на извънредното положение, което дава право на правителството му да издава укази за справяне с епидемията от коронавирус.

Законодателството е остро критикувано от унгарската опозиция, правозащитни организации, Съвета на Европа, тъй като не се споменава краен срок за прекратяване на правомощията.Орбан наложи нови ограничения в УнгарияКъм момента в Унгария има потвърдени 300 случая на коронавирус и 10 починали

Сега Орбан може да управлява с укази безсрочно, заобикаляйки парламента. Конституционният съд, който е запълнен от Орбан с лоялни на правителството съдии, ще е единственият орган, който може да следи действията на правителството.

Новият закон предвижда затвор за разпространение на невярна информация. До пет години затвор се предвиждат за дезинформация.

Повече от 100 000 души се подписаха под петиция срещу промените. Според социологическо проучване на проправителствена агенция 90% от унгарците одобряват промените, а 72 на сто вярват, че ще доведе до укрепване на Наказателния кодекс.

В Унгария има 447 заразени с коронавирус, починали са 15 души, а са се възстановили 34.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram