Германците масово анулират почивките у нас през май-юни

Германските туроператори анулираха почивките до България за началото на летния сезон. Това обявиха представителите на компаниите у нас по време на започналия днес Черноморски туристически форум, който се провежда онлайн в рамките на HOLIDAY&SPA EXPO Virtual Show SUMMER EDITION,съобщава специализирания сайт Travelnews.

„Всички пътувания за май и юни до България са анулирани и пренасочени от германския туроператор DER Touristik“, заяви Калин Сутев, управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“. Авиокомпанията „Бългериън ер чартър“ също е прекратила полетите от Германия до летищата Варна и Бургас до края на юни. Наскоро това сториха и британските туроператори, припомня TravelNews.

За масовите откази има две големи причини. Първата е, че България влезе в тъмночервената зона на германския Интитут „Роберт Кох“, в която попадат страните с висок риск за разпространение на Ковид-19. Втората е, че здравните власти у нас още не са внесли яснота за правилата, по които ще работи туристическата инсдустрия в условия на продължаваща еписемия. „За немския пазар ни крепи възможността за last minute програми за юли, август и септември, ако успеем да излезем от червената зона до средата на май. За тогава са очакванията и за големите обеми“, коментира Сутев.

Проучване на DER Touristik сред германските туристически агенции показва, че България не се класира  сред 10-те най-желани дестинации за лято 2021. Основните записвания са за почивки във вътрешността на Германия, в Австрия, Швейцария, Италия, Испания, Гърция, Кипър, Италия и Хърватия.

Записванията в Германия и на другите пазари за българското Черноморие са в застой, потвърди и Нина Чамова, генерален мениджър на „Сънтурс“, която е представител на германския туроператор Alltours, на полския Rainbow и на словашкия Globtour у нас.  Според нея Гърция, Турция и Кипър се рекламират много добре като безопасни дестинации, докато България няма никаква ркампания в тази посока. 

Мрачна е оценката и на Иван Грошев, управител на МТС България (представител на германския туроператор FTI, британския Jet2Holidays и на руския „Coral“). Според него и тази година няма да има раздвижване на руския пазар. Британският концерн Jet2Holidays вече отложи програмата си за 24 юни и анулира всички почивки за началото на сезона. Грошев очаква България да попадне в жълтия коридор във Великобритания, което означава да не е сред безопасните дестинации за пътувания през лятото.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram