Ген. секретар на ООН не спомена нито веднъж САЩ в реч за бомбардировката над Хирошима

Сянката на ядрената война отново надвисна над света, тъй като някои страни заплашват с възможността да използват ядрени оръжия. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в посланието си по повод 78-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над Хирошима. При това той нито веднъж не спомена САЩ като страната, която е отговорна за случилото се, съобщава ТАСС.

„Барабаните на ядрената война бият отново. Недоверието и разединението нарастват. Ядрената сянка, която надвисна над света по време на Студената война, се появи отново и някои страни отново безразсъдно дрънчат с ядрения меч, заплашвайки да използват това средство за унищожение“, се казва в посланието на Гутериш, прочетено на събитие в Хирошима от неговия заместник, върховният представител за разоръжаването Изуми Накамицу.

Генералният секретар отново призова за пълен отказ от ядрени оръжия от всички страни. Той посочи, че ядреното разоръжаване е една от основните цели на ООН. „Единственият начин за премахване на риска от ядрена война е пълното премахване на ядрените оръжия (…). Отърваването от ядрените оръжия остава най-високият приоритет в областта на разоръжаването. Няма да се успокоим, докато ядрената сянка не изчезне веднъж завинаги“, обобщи Гутериш.

При това в посланието си той нито веднъж не спомена САЩ като страната, която е отговорна за случилото се. „Преди близо осем десетилетия ядрените оръжия превърнаха Хирошима в пепел. Но всеки, който е бил тук, знае, че спомените никога няма да избледнеят. (…) ООН се гордее с подкрепата си за хората от Хирошима и оцелелите от бомбардировките, за да запази паметта за случилото се тук, както и за уроците, които човечеството трябва да научи, за да осигури безопасно бъдеще. Очакваме с нетърпение да работим с народа на Япония в това жизненоважно усилие“, заключи Гутериш, като пропусна всякакво споменаване на Съединените щати.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки бяха извършени от Съединените щати в края на Втората световна война с официално декларираната цел да се ускори капитулацията на Япония. Това са единствените примери за бойно използване на ядрени оръжия в историята на човечеството, припомня ТАСС.

В резултат на бомбардировката над Хирошима за един ден, според различни оценки, са загинали от 70 хиляди до 100 хил. души. До края на 1945 г. броят на смъртните случаи се е увеличил до 140 хиляди, като в болниците са починали много ранени и изложени на радиация.

Всяка година този списък се актуализира, когато умира някой от японците, оцелели след американските атомни бомбардировки. Почти 5000 нови имена са добавени към списъка през последната година. Освен това там са вписани имената на загиналите по време на самия удар, чиято смърт не е потвърдена. Общият брой на жертвите на бомбардировките надхвърля 350 хил. души, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram