В Русия расте одобрението към Путин, рублата се стабилизира

Одобрението за дейността на руския президент Владимир Путин в страната е нараснало от 69 процента през януари и 71 процента през февруари на 83 процента през март.

Това съобщи вчера на сайта си социологическият център „Левада“, информира онлайн изданието „Красная весна“, предава БТА.

Расте и одобрението за основните държавни институции в Русия. Одобрението за действията на премиера Михаил Мишустин бележи покачване от 60 на 71 процента за един месец, за действията на правителството – от 55 на 70 процента, на губернаторите – от 62 на 69 процента, на Държавната дума – от 47 на 59 процента.

Подкрепата за партията на властта „Единна Русия“ е нараснала на 39 процента, а подкрепата за Комунистическата партия на Руската федерация е спаднала на ниво 11 на сто.

Допитването е осъществено от 24 до 30 март. Анкетирани са 1632 пълнолетни лица в цяла Русия.

Руската рубла се възстанови до нивото, на което беше, когато започна войната в Украйна. След началото на военните действия на 24 февруари рублата спадна до рекордно ниски нива, предаде ВВС.

Вчера рублата се търгуваше при 0.012 за щатски долар – приблизително същото ниво от преди войната.

За сравнение, на 21 март стойността на руската валута срещу долара беше 0.0076, а исторически най-ниското ниво бе на 7 март – 0.0072. Тогава администрацията на Байдън обяви забрана за внос на руски петрол и газ.

Русия беше принудена да приложи строги финансови мерки за стабилизиране на рублата, включително повишаване на лихвените проценти до 20% и въвеждане на капиталов контрол върху руснаците, които се надяват да обменят националната си валута за долари или евро.

Експертите обаче предупреждават, че руската централна банка поема рискове, повишавайки лихвените проценти, което в крайна сметка може да принуди руснаците да заобикалят капиталовия контрол и да местят валута в по-малки количества.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram