Външните министри от ЕС ще обсъдят думите на китайския посланик в Париж, че Крим е руски

Външните министри от ЕС ще обсъдят на днешната си среща в Люксембург изявленията на китайския посланик в Париж, който постави под въпрос суверенитета на бившите съветски републики. Това съобщи при пристигането си за заседанието върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

По думите му е необходимо китайското становище да бъде изяснено. Борел отбеляза, че ЕС се подготвя за среща с китайската страна през юни и дотогава има нужда от уточняването на някои въпроси, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Върховният представител съобщи, че днес се очаква да бъде одобрено изпращането на мисия на ЕС в Молдова. Външните министри ще разговарят също за отношенията с Грузия. Борел поясни, че днес не може да се очакват решения за следващи санкции срещу Русия.

Беше напрегнат уикенд, заяви Борел по повод приключилата операция по извеждането на над 1000 граждани на ЕС от Судан, включително 21 европейски служители. Той уточни, че ръководителят на мисията на ЕС в африканската страна остава на място, но е изведен от Хартум. Според Борел конфликтът няма военно решение и ЕС поддържа връзка с двете враждуващи страни, за да се намери политически изход. Той изрази опасение, че обстановката в Судан може да доведе до последици за цяла Африка.

Припомняме, че китайският посланик в Париж Лу Шае заяви в интервю за френската телевизия LCI, излъчено в петък, че исторически Крим е бил част от Русия и че е бил прехвърлен в Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов. Франция, Естония, Латвия и Литва изразиха възмущението си от изявление на китайския посланик в Париж, с което той постави под въпроса суверенитета на бивши съветски република като Украйна, предаде Ройтерс.

Франс прес съобщи днес, че Литва, Латвия и Естония ще извикат китайските посланици, след като китайският посланик във Франция постави под въпрос „суверенния статут“ на бившите съветски територии. „Трите балтийски държави ще извикат китайските пратеници, „за да поискат разяснения, да разберат дали позицията на Китай се е променила по отношение на независимостта и да им напомнят, че ние не сме постсъветски републики, а държави, които са били незаконно окупирани от Съветския съюз“, заяви ръководителят на литовската дипломация Габриелюс Ландсбергис в кулоарите на срещата на външните министри на ЕС.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram