Втори ден на протести в Канада, жителите на Отава са блокирани в домовете си

Противници на ограничителните мерки в Канада заради коронавируса протестираха вчера за втори пореден ден в Отава. В другия край на страната, на запад, камиони блокираха магистрала, водеща към Съединените щати, в знак на солидарност с „Конвоя на свободата“, блокирал столицата, предаде Франс прес.

Кметът на Отава Джим Уотсън призова протестиращите да прекратят своите акции, за да може обстановката в града да се нормализира. „Честно казано, жителите на канадската столица се чувстват затворници в собствените си домове“, каза той пред държавната телевизия.

В Туитър Уотсън призова част от демонстрантите да спрат да тормозят своите съграждани.

Полицията в Отава съобщи, че има сериозно присъствие в центъра на града, където са се събрали демонстранти и недоволни шофьори с камионите си. Нашите ресурси са „под натиск и напълно заети“, се отбелязва в полицейското комюнике.

През уикенда канадската столица стана сцена на големи протести срещу ограниченията. Основна роля в тях изиграха шофьори на камиони, гневни заради изискването да бъдат ваксинирани, за да може да преминават най-дългата сухоземна граница на планетата.

В Отава дойдоха протестни конвои от различни места в страната. Полицията в канадската столица започна няколко разследвания за поругаване на паметници, други вандалски прояви и заплахи срещу служители на реда.

„Отвратен съм, че демонстранти танцуваха върху Гроба на Незнайния воин и поругаха Националния военен мемориал“, реагира в Туитър началникът на генералния щаб на канадските въоръжени сили Уейн Еър. Той каза, че извършителите на тези срамни актове „трябва да се срамуват“.

Според медии премиерът Джъстин Трюдо и семейството му са били отведени в събота на тайно място.

В западната провинция Алберта, камиони блокираха близо до границата магистрала, водеща към Съединените щати. Граничният пункт е отворен, но на практика автомобили не може да преминават по този път, който има важно значение за стокообмена между двете страни.

Възможно е протестите в Отава да продължат още известно време. Демонстрантите, някои от които са дошли чак от тихоокеанската провинция Британска Колумбия, на хиляди километри на запад, възнамеряват да останат в столицата няколко дни, отбелязва Франс прес.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram