Военно положение в Азербайджан и съобщения за стотици убити в сблъсъците с Армения

Азербайджан въведе военно положение от днес, след като вчера това направиха Армения и оспорваният от нея регион Нагорни Карабах. Мярката, съобщена вчера от Хикмет Хаджиев, помощник на президента Илхам Алиев, влезе в сила след ден на сблъсъци и напрежение между Ереван и Баку. Армения и Азербайджан взаимно се обвиняват, че другата страна първа е нападнала. В част от страната ще действа комендантски час. Тази сутрин Азербайджан обяви и частична мобилизация с указ на президента.

Информацията за това какво е станало е разнопосочна.

„Интерфакс“ пише, че двете държави си разменят обвинения за стотици убити войници от другата страна. Азербайджанската армия говори за 22 танка, 15 зенитно-ракетни комплекса, 18 дрона и друга техника на Армения, както и 550 ликвидирани от арменска страна.

Ереван твърди, че Азербайджан е загубил около 200 военнослужещи, 30 танка и 20 дрона. Информацията от властите в Нагорни Карабах е за 31 убити арменски войници. В списъка с обвинения има и едно към Турция, която подкрепя Азербайджан – че праща сирийски наемници, за да се сражават срещу арменските сили. Баку и Анкара засега отричат.https://www.youtube.com/embed/wMsS4UihoBs

Министерството на отбраната в Ереван съобщи, че сраженията са продължили и през нощта, и обяви загуби от азербайджанска страна.

Азербайджанското пък каза, че арменските сили са осъществявали обстрел на градче в покрайнините на оспорвания, населен с етнически арменци и обявил независимост (но смятан за част от Азербайджан) регион и са убити 550 арменски войници – Ереван отхвърля информацията.

Министерството в Баку твърди и че много жители на страната са се явили във военните комисии по местожителство с молба да участват доброволно в бойните действия. В Армения мобилизация бе обявена само за военнослужещите и за офицерите от запаса до 55 г. заради риска от азербайджанско нападение.https://www.youtube.com/embed/9cfVt5aCvx8

Според Би Би Си убитите при сраженията вчера са най-малко 23-ма, но не се уточнява от коя страна са.

Нагорно-Карабахската република, отцепила се през 1991 г. и непризната международно, обявила вчера мобилизация на всички пълнолетни мъже, съобщи, че загиналите ѝ войници в сблъсъци със силите на Азербайджан вчера са 15, ранените – над 100, предаде „Ройтерс“. Според нейни представители Азербайджан е нападнал нейна територия при вчерашните сражения, но загубените позиции днес са частично възвърнати.

Замразеният от 1994 г. конфликт с десетки хиляди жертви имаше няколко епизода на насилие в последните години, а през юли бе последният път, когато имаше бойни действия в района на Нагорни Карабах, които по-късно затихнаха. Напрежението от последното денонощие се счита за най-сериозното от 2016 г. насам.https://www.youtube.com/embed/BzMtbp3-b-0

Русия, САЩ и европейски държави, сред които и България, изразиха загриженост от ситуацията и призоваха двете държави да търсят мирно решение на проблемите.

Турция, която недвусмислено е на страната на Азербайджан, обеща, че ще застане до страната в „битката ѝ срещу въоръжената инвазия и жестокостта“. Франция, където живее голяма арменска общност, поиска незабавно примирие и диалог, а Иран, който има граница и с двете страни, предложи посредническа роля.

Източник: „Дневник“

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram