Виктория Нюланд е посетила Нигер за среща с превратаджиите

Изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че е посетила нигерската столица Ниамей и че е провела „откровени и трудни“ разговори с представители на нигерската хунта, предаде Ройтерс. „Хората, които са предприели тези действия тук, разбират много добре рисковете за суверенитета си, ако поканят „Вагнер“, заяви Нюланд.

В телефонен разговор с журналисти Нюланд каза, че на срещата представителите на хунтата не са проявили интерес към призивите на САЩ за възстановяване на демократичния ред в Нигер и че ѝ е било отказано да се срещне със сваления нигерски президент Мохамед Базум.

Лидерите на хунтата отказаха на високопоставена американска представителка среща със сваления президент Мохамед Базум, който е под домашен арест, извежда в заглавие лондонският в. „Гардиън“.

Виктория Нюланд, която е помощник-държавен секретар на САЩ, каза, че военните са отхвърлили призивите за възстановяване на демокрацията и описа разговорите по време на двучасовата си среща в нигерийската столица Ниамей вчера като „откровени и трудни“.

Нюланд заяви пред журналисти, че се е срещнала с офицери, включително с бригаден генерал Муса Салау Барму, който беше назначен за началник на генералния щаб на Нигер. Хунтата обаче не е отговорила на молбите ѝ да се срещне със самопровъзгласилия се за нов лидер на Нигер генерал Абдурахман Чиани, както и със задържания демократично избран президент Мохамед Базум, който е под домашен арест и твърди, че е държан като заложник.

„Тези разговори бяха изключително откровени и на моменти доста трудни“, каза Нюланд пред журналисти по телефона, докато се готвеше да отпътува от Ниамей.

Коментарите й бяха направени в момент, когато Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) се готви да се събере в четвъртък, след като превратаджиите пренебрегнаха крайния срок за връщането на власт на Базум – отказ, за който блокът по-рано предупреди, че може да доведе до военна интервенция.

Нюланд описа разбунтувалите се офицери като неотстъпчиви към призивите на САЩ да върнат страната към гражданско управление.

„Това беше първият разговор, в който САЩ предложиха добрите си услуги, ако има желание от страна на хората, които са отговорни за това, да върнат Нигер към конституционния ред“, каза тя.

Нюланд каза още, че е предупредила, че ще има последици за отношенията на Нигер със САЩ, ако хунтата не върне на власт Базум или последва пътя на съседна Мали, като повика руските наемници от частната военна компания „Вагнер“.

„Надявам се, че те ще държат вратата отворена за дипломацията. Ние направихме това предложение. Ще видим“, каза тя.

Нюланд заяви, че Барму е добре запознат със сътрудничеството със САЩ благодарение на предишното си участие в специалните сили.

„Хората, които са предприели тези действия тук, разбират много добре рисковете за суверенитета си, ако поканят „Вагнер“, допълни Нюланд.

На високопоставен американски дипломат беше отказана среща с лидера на хунтата в Нигер, пише в заглавие в. „Файненшъл таймс“.

Виктория Нюланд пристигна в нигерската столица, за да предупреди, че американската помощ ще бъде спряна, ако не бъде възстановен демократичният ред, посочва британското издание.

Нюланд заяви, че е дала „напълно ясно да се разбере какъв е залогът в нашите отношения за икономическата и за други видове подкрепа, които по закон ще трябва да прекратим, ако демокрацията не бъде възстановена“.

Тя добави, че „не е лесно да се постигне съгласие“ по дипломатически път и че засега лидерите на хунтата отхвърлят американските искания за възстановяване на конституционния ред.

„Те са твърдо убедени в това как искат да действат и то не е в съответствие с конституцията на Нигер“, каза Нюланд.

След преврата на 26 юли САЩ спряха помощта за развитие, сигурност и правоприлагане за Нигер в размер на над 100 млн. долара, посочва „Файненшъл таймс“. Според американски служители стотици милиони долари помощ са застрашени, ако военната хунта не възстанови демократично избраното правителство на Нигер. В страната има около 1100 американски военнослужещи в рамките на мисия за сътрудничество в областта на сигурността, която е спряна, въпреки че те остават на терен.

Представители на САЩ и Европа се надяват кризата да приключи с посредничество преди извънредната среща на върха на ЕКОВАС в четвъртък, на която може да бъде взето решение за евентуална военна интервенция.

 „Не ни беше предоставена възможност да се срещнем със самопровъзгласилия се за президент Абдурахман Чиани, така че бяхме принудени вместо това да се срещнем Барму, пред когото да кажем ясно … какъв е залогът“, каза Нюланд.

Тя заяви, че САЩ се надяват да запазят вратата отворена за по-нататъшни разговори.

Многократните искания на Нюланд да се срещне с президента Мохамед Базум, който беше свален при военния преврат, също получиха отказ. Тя също така поиска „някои жестове от здравно естество“ за Базум и семейството му на фона на опасенията за тяхната безопасност.

Според високопоставения американски дипломат Виктория Нюланд превратаджиите осъзнават рисковете на един съюз с Русия, отбелязва в заглавие френският в. „Монд“.

Нюланд заяви снощи, че се е срещнала с извършителите на преврата в Ниамей за дискусии, по време на които двете страни не са успели да намерят решение на кризата. Вторият по ранг дипломат в Държавния департамент каза, че се е срещнала по-специално с бригаден генерал Муса Салау Барму, новият началник на генералния щаб на армията, но не е успяла да говори с водача на хунтата, генерал Абдурахман Чиани, съобщи „Монд“.

Според пратеничката на Вашингтон събеседниците ѝ не са реагирали на увещанията и предупрежденията на САЩ да върнат страната към цивилно управление, но са наясно с рисковете от съюз с Русия, посочва френското издание.

Дипломацията е предпочитаният начин за решаване на кризата, провокирана от държавния преврат в Нигер, заяви междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за Радио „Франс ентернасионал“, предаде Франс прес.

„Ясно е, че дипломацията е предпочитаният начин за решаване на тази ситуация. Това е подходът на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), това е и нашият подход – ние подкрепяме усилията на ЕКОВАС за възстановяване на конституционния ред“, изтъкна Блинкън.     

„Това, на което ставаме свидетели в Нигер, буди съжаление и няма да донесе нищо на страната и на народа на Нигер“, каза още Блинкън, като подчерта, че САЩ и други страни са поставени „в позиция, в която трябва да преустановим помощта си за Нигер“.

Американските програми за помощ за правителството на Нигер, които бяха преустановени заради военния преврат в африканската страна, са на стойност над 100 милиона долара, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от Ройтерс.

По думите му тези програми включват помощи за развитието, сигурността и правоохранителната дейност. Общо „стотици милиони долари“ американски помощи за Нигер са изложени на риск, ако хунтата не възстанови на власт избраното правителство, каза още Милър.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ изтъкна, че между 5 и 7 август американски представители са се свързвали със сваления президент на Нигер Мохамед Базум и външнополитическото ведомство „поддържа контакти с лидерите на други страни в региона“, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram