Вероятно е имало поставен взрив на борда на самолета, на който се предполага, че е бил Евгений Пригожин

Вероятно е имало поставен взрив на борда на разбилия се самолет, на който се предполага, че е пътувал основателят на частната военна групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев. Според него е много малко вероятно в случая да става въпрос за ракетен обстрел, защото ефектът е съвсем различен.

Нямаме по-специфична информация в този кратък период, но това, което знаем, и което аз знам, следейки събитията в Русия през последните 20 години, е начинът, по който действа КГБ, коментира още министър Тагарев. „Има много опоненти на Кремъл, които падат от високи етажи, пият неподходящ чай, биват убивани от бандити. Не е уникален случаят с авиационна катастрофа“, каза още той.

Според Тагарев е малко вероятно случаят с Евгений Пригожин да повлияе на военния конфликт в Украйна. Част от хората, наети в тази така наречена „компания“, вече са в редовете на руската армия. Част са в Африка и отново се заеха със задачата, с която бяха създадени от руските служби. Там те регулират политически, икономически процеси и какво ли не. Една част са в Беларус, обясни министърът.

По думите му е малко вероятно бойците от „Вагнер“ да се организират и отново да направят нещо подобно на това от 24 юни. Ще видим каква ще бъде реакцията. По принцип групировката е доста отслабена, в сравнение със ситуацията от преди около половин година, добави още Тагарев.

Вчера самолет „Ембраер“ с 10 души на борда, изпълнявал полет от Москва за Санкт Петербург, катастрофира в Тверска област. При инцидента няма оцелели. Ръководителят на руската наемническа компания „Вагнер“ Евгений Пригожин и командирът на компанията Дмитрий Уткин са сред десетимата, пътували в самолета, съобщи руската Федерална агенция за въздушен транспорт „Росавиация“, цитирана от Ройтерс.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram