Българите в Брюксел се включиха в протестите срещу Борисов и Гешев

С възгласи „Оставка!“ и „Заедно срещу мафията!“, българи, живеещи в Брюксел, поискаха оставката на кабинета Борисов и на Главния прокурор Иван Гешев. Те се събраха в сряда вечерта на един от централните площади в Брюксел, за да изразят своята съпричастност към сънародниците си в България.

Протестът е първата от поредица инициативи, които се подготвят от българите в Белгия. По време на събитието всички написаха писмо до министър-председателя и главния прокурор, което ще бъде изпратено до Министерския съвет в София. „Обичам родината си и искам да живея в нея“, „Искам да не ме е срам от правителството ми“, „Искам върховенство на закона, правова държава и бъдеще за младите хора“ са само част от мотивите на сънародниците ни за исканата оставка на Борисов и Гешев.

Някои от участниците в протеста вече са изпратили официални запитвания до Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП и до Ханс ван Бален, председател на АЛДЕ в Евопейския парламент. Те очакват двамата лидери да мотивират публичната си подкрепа съответно за правителството на Борисов и за лидера на ДПС Ахемд Доган от последните дни. Двамата са едни от основните причини за недоволството на гражданите и многохилядните протести в България и чужбина срещу корупцията, мафиотизирането на страната, липсата на ефективна съдебна система, неспазването на закона.

Протестиращите развяваха български знамена и плакати, а в края на събитието всички пяха българския химн.

Огранизаторите и участниците бяха категорични, че зад мирната демонстрация не стои подкрепа за президента или определена партия.

Снимка: Калина Ангелова
Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram