Бунт срещу наследника на Меркел, Зелените почнаха рекет за постове

Лично главният коалиционен партньор на партията на Меркел – баварците от ХСС, които навремето помогнаха при създаването на ГЕРБ, изразиха остра позиция срещу неадекватното поведение на наследника на желязната дама – Лашет. Той отказва да поздрави своя съперник и победил го в изборите Олаф Шолц от социалдемократите. Наложи се лидерът на ХСС Зьодер, който пък беше негов конкурент във вътрешните избори на коалицията за кандидат-канцлер, да заговори „право куме, та в очи”. Той заяви: „Не вярвам Лашет да стане канцлер, поздравявам Шолц”.
Оставка и оттегляне от политиката на загубилия изборите посочен от Меркел неин наследник поискаха и в редовете на партията, а някои от дейците й публикуваха статии и в медиите и постове в социалните мрежи по този повод.
Това силно руинира възможностите на черните, наричани още Съюзът у дома си, да съставят правителство. Те обявяват, че въпреки това ще опитат да направят. Стремежът им е да образуват т.нар Коалиция Ямайка със Зелените и Жълтите – либералите, които им бяха партньор при ранната Меркел.
Слабостта им веднага бе използвана от Зелените, които започнаха да дават сериозни заявки за постове. Изненадата дойде от Роберт Хабек, който претендира за вицеканцлер и министър на икономиката и енергетиката. Този пост е важен с оглед изразената от партията позиция против Северен поток 2. Явно рекетът е

с цел да се види дали червените или черните ще дадат повече – почти немислимото на Зелените. И двете досега управлявали в общо правителство партии се обявиха ЗА руско-немския проект, който и Берлин, и Москва определят като „икономически, а не политически”.
Провалилата партията си и смъкнала поне 10% от резултата, който имаше в месеците преди кампанията канидат-канцлер Аналена Бербок пък искала поста външен министър на Германия. Той традиционно се дава на младшия партньор в немски кабинет. Така при последното участие на Зелените във властта в коалиция с червените на Шрьодер дипломат номер 1 и вицеканцлер на Германия стана Йошка Фишер.
 Той бе запомнен у нас с прозвището, дадено от недотам адекватния ни посланик в Берлин, описал го като „Йошката”.
Сега обаче Зелените искат двойно или нищо – отделяне на вицепремиерски и дипломатическия пост. И двата – за тях.
Либералите, които вече са били партньор на ХДС – ХСС, също се опитват да се продадат скъпо. Те имат повече близост с черните, а предизборно не приеха общото за Зелените и червените искане за нов данък богатство.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram