Брюксел ни реже повече от 1 млрд. лева от Плана за възстановяване

От Брюсел пристигна неприятна новина – финансирането на българския План за възстановяване и устойчивост ще бъде намалено с 578 млн. евро (малко над 1.13 млрд лева).

Причината за орязването е, че българската икономика се развива по-добре от очакваното и страната няма нужда от толкова голяма безвъзмездна подкрепа.

Така предвидената първоначално сума от 6,27 млрд. евро за изпълнение на важни проекти ще бъде свита до 5.69 млрд. евро.

Страната ни до момента не е получила и 1 евро по прословутия план, защото съгласуването му много се забави, докато други държави вече са взели авансите си и изпълняват проекти.

Корекции има не само за българския план. Средствата за Франция, Румъния и Полша например също са редуцирани, тъй като и те като нас са се справили по-добре с икономическите удари на пандемията. В същото време Испания и Германия се оказват по-силно пострадали и ще получат повече безвъзмездни европейски средства за възстановяването си.

Европейската комисия прави поправките в сумите за безвъзмездна подкрепа сега, тъй като трябваше да обработи актуалните данни за държавите членки от Евростат. Още когато бе приет механизмът по NextGenerationEU, беше посочено, че до 30 юни 2022 г. ще има преизчисления, базирани на обновените данни за БВП и безработицата за всяка страна.

Епицентър

„Орязването“ на безвъзмездното финансиране от ЕС означава, че България ще трябва да потърси други източници за някои от проектите, включени в плана – или пари от държавния бюджет, или частно съфинансиране. По принцип има и възможност страната ни да се възползва от заемната част на европейския механизъм за възстановяване – по него тя има „квота“ до 4.5 млрд. евро. Но за да получи достъп до тези заемни средства, правителството (което и да е то) ще трябва да поработи допълнително върху плана, като изпрати корекциите за одобрение от на Европейската комисия. Срокът за представяне на промените е до август 2023 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram