Брюксел е като военна зона: фермери обградиха централата на ЕС

Оборски тор, запалени гуми и сълзотворен газ – така изглеждаше центърът на Брюксел в понеделник сутринта, след като разгневени фермери обградиха централата на Европейския съюз. Този протест съвпада със среща на министрите на земеделието от блока. Фермерите изразяват гнева си заради катастрофалните зелени политики на ЕС.

Стотици белгийски фермери на трактори задръстиха пътищата около сградата на Европейския съвет, показват видеоклипове, публикувани в социалната мрежа X/Twitter.

Според Bloomberg фермерите са ядосани от бюрократичните пречки, търговските сделки, правилата, свързани с климата, и усилията да се помогне на Украйна да залее европейския пазар с евтино зърно.

„Има очевиден проблем с намаляването на вносните тарифи за Украйна и масовия внос на зърно и птици, което потиска цените“, каза Гийом Ван Бинст, генерален секретар на Федерацията на младите фермери.

Гийом добави: „Мерките, предложени от Еврокомисията, са много слаби и тя по-скоро предава горещия картоф на държавите членки“.

Днешният протест е последният от поредицата демонстрации на фермери в няколко страни от ЕС, включително Франция, Италия, Испания, Полша, Румъния и България.

Междувременно лидерите на ЕС се опитват да обезвредят тази тиктакаща бомба със закъснител на социалните вълнения, разпространяващи се из целия блок. Те предприемат стъпки за намаляване на бюрокрацията и забавяне на някои зелени правила.

„Винаги може да стане по-бързо, но вече работим по-бързо от обикновено“, заяви Давид Кларинвал, министър на земеделието на Белгия, пред репортери.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram