Борел: ЕС няма да може да компенсира Украйна за спряната от САЩ помощ

ЕС не е в състояние да компенсира Украйна за помощта, която САЩ спряха, така че Брюксел чака Вашингтон да преразгледа това решение и да възобнови подкрепата си за Киев. Това каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел при пристигането си на срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада, съобщават световни медии.

„Разбира се, Европа не може да замени Съединените щати. Разбира се, можем да направим повече, но Съединените щати са незаменими в помощта на Украйна“, каза той.

„Европейският съюз увеличава помощта си; на масата за преговори има предложения за отпускане на 50 милиарда евро за граждански и икономически нужди и 20 милиарда евро за военни нужди. И имаме нужда от това, докато чакаме решение от САЩ. Разбира се, можем да направим повече, но САЩ са незаменими в помощта на Украйна“, заяви още Борел.

„Бях в Киев преди няколко дни и в този момент научихме, че Конгресът на САЩ не е включил подкрепа за Украйна в голямата бюджетна сделка, за да избегне шатдаун. Разбира се, не очаквахме това и това не беше добра новина. Но се надяваме, че това няма да е окончателната позиция на Съединените щати. Украйна се нуждае от подкрепата на Европейския съюз, но също и от подкрепата на Съединените щати. Надявам се, надеждата на украинците  е, че Съединените щати ще потърсят начини да преразгледат това решение и да възобновят подкрепата си за Украйна“, каза той.

Източник: „Труд“, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram