Белият дом каза „ДА“ за конфискацията на 300 милиарда долара руски активи

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подкрепи законодателство, което предвижда конфискуването на около 300 милиарда долара замразени руски активи в полза на Украйна. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на документи от Съвета за национална сигурност на страната.

„Законопроектът ще предостави на изпълнителната власт правомощията, необходими за конфискуване на руски суверенни активи в полза на Украйна“, се посочва в цитирания от агенцията документ.

Отбелязва се, че подобна стъпка предизвиква безпокойство сред американските политици. Според противниците на мярката конфискацията на замразени активи може да „очерни репутацията на финансовата система на САЩ“. За да предотврати това да се случи, Белият дом иска да координира въпроса със своите съюзници от Г-7 в Европа, където се съхраняват около 200 милиарда долара замразени руски активи.

Парите от замразените руски активи може да бъдат използвани за възстановяването на Украйна. Високопоставен служител на Белия дом заяви пред Bloomberg, че подобен закон е един възможен инструмент за изискване на пари от Русия за обезщетение. Световната банка изчислява, че за възстановяването на Украйна след войната може да са необходими най-малко 411 милиарда долара.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram