Башар Сафие: Ако ни ударят с ракети, започваме война

-Ваше Превъзходителство, започвам директно-кой пусна отровните химически газове край Дамаск?
-Аз пък ще започна от случая в района на град Хан Асал, провинция Алепо, където преди шест месеца терористите използваха химическо оръжие. Още тогава Сирия поиска от ООН да изпрати разследваща комисия. След пет месеца тя пристигна, но това съвпадна с удара край Дамаск. Забележете,когато Сирийската армия започна да има превъзходство над бунтовниците в околностите на Дамаск,тогава терористите използваха химическо оръжие. Целта е да накарат международната общност да се намеси. Можем да предоставим доказателства, че сирийското правителство не е използвало химическо оръжие. Две са основните причини. Ще бъде политическо самоубийство, ако го направим, когато на територията на страната ни действа Комисията на СС на ООН.При това тя се намира на 2-3 км от мястото на нападението. Пък и фронтовата линия с терористите не е ясно очертана.Как бихме могли да използваме химическо оржие срещу собствените си сили?

-Добре,но как оценявате онова, което светът цитира като доказателство-прихванатия от американските разузнавателни служби телефонен разговор на служител на Сирийското военно министерство с началника на подразделението за химическо оръжие?
-Не смятам, че световната общност има единна позиция по въпроса. Има много разногласия и Комисията още не е излязла с окончателния си доклад. Сирийските власти също предоставиха свои доказателства, и то много повече ,които биха улеснили работата на Комисията на ООН. Дадохме видеозаписи, които показват как терористите купуват химическо оръжие, как го внасят в Сирия и как подготвят самата смес и са я изстреляли. Ние ги имаме тези кадри и можем да Ви ги предоставим.

-Но за тези доказателства се говори много по-малко отколкото за телефонния запис? 
-Това е резултат от американската хегемония.Ние имаме стотици доказателства,те- едно. Нека всеки, който има доказателства да ги покаже.Все пак-да изчакаме доклада на Комисията на СС на ООН.

-Как Сирия би отвърнала на очаквана ракетна намеса на международната общност? Възможно ли е тя да се случи още в края на септември? 
-Разбира се, че Сирия е за мир.Но ако ни наложат война-ще отговорим според нашите възможности. Днес армията ни има подкрепата на своя народ. Имаме и ракети, които можем да използваме за да се защитим. И това ще застигне всеки, който има намерение за агресия срещу нас. Повтарям-не искаме война нито в Сирия, нито извън Сирия. Но и не искаме някой да се намесва във вътрешните работи на страната ни. Това противоречи на международните спогодби и правила.

-Готови сте за ответен ракетен удар.Но Израелският премиер Бенамин Нетаняху заяви,че в такъв случай Тел Авив ще се смята за цел и от своя страна би отговорил. Израелската армия вече разположи в Тел Авив противоракетна система?
-За Сирия всички възможности са отворени. Ако има мир-ние сме за мир.Ако има война-ние ще воюваме.Израел подкрепи сериозно терористите с оръжие.Турция осигури коридорите. Съудитска арабия и Катар също ги финансират. Всеки,който е с агресивни намерения към Сирия ще бъде подложен на ответни удари.Защото в крайна сметка всака страна има своето право да се защива от външна намеса.

Ако едно нападение,предназначено да омиротвори региона,сложи наистина началото на нова война не само в Сирия, но и в целия свят,  за какво според Вас ще е тази война,всъщност?
-Има хора които казват,че това ще е сигнално нападение и за един ден всичко ще свърши,с един удар. Това щяло да е наказателен удар.Н о кога ще накажат? Една страна,която защитава себе си от тероризъм? Ние воюваме с терористи, дошли от над 80 страни и с други 100 страни, които са им помогнали да влязат в Сирия. Воюваме срещу милиардите долари,които им са платени. Независимо дали „ще ни наказват” за ден два или за повече-ние сме готови да отвръщаме.

Сам казвате,че са дошли от над 80 страни, поради което оценката за тях едва ли може да е еднозначна. Наричате ги терористи, други говорят за бунтовници,трети-за справедлива опозиция за свобода и демократичен ред,срещу произволите и насилието на армията. Къде ли е истината?
-Всички хора, които са искали искрено свободата-надявам се да ги питате-ще видите сега какво мислят. Днес Сирийската армия води борба срещу терористите от Ал Кайда.В момента тя е най-силната опозиция в страната ни. Месеци след като започнаха събитията в Сирия-за права и свободи-властите в Дамаск потвърдиха,че това са справедливи искания.Издадоха закони, направиха промени.

-Но защо тогава насилието в Сирия така жестоко ескалира? И от страна на властите?
-Защото има държави, които изпращат оръжие и използваха първоначалните събития за да вкарат хиляди терористи в страната ни. Те какво общо могат да имат със свободата и демокрацията на сирийския народ. Защото сега у нас се води борба между истинските борци за свобода и крайните ислямисти,като Ал Кайда. Затова насилието ескалира.

-И срещу деца?!
-Не срещу деца. Нека уточня. Във всяка област, в която ще влизат терористи и сме длъжни да им отвърнем, първо предупреждаваме мирното население да напусне района. Но понякога терористите,подкрепени с все повече оръжие отвън, не им позволяват това. Затова и войната се проточи. 

-До нас достигат информации за жестокости над християните в Сирия? А преди 8 години, когато снимахме в Малалуйа, някои говореха на арамейски, наречието, на което е говорел сам Господ Исус Христос. Тогава в Сирия мирно съжителстваха християни и мюсолмани. А сега?
– Четирдесет и пет години живяхме в социален мир и завидна етническа търпимост. В Сирия има над 15 общности и религии и досега никой не е чувал да има конфликт на етническа и религиозна основа. Защо сега започва да се руши тази мозайка? Да речем, че това е вътрешна религиозна война между последователите на исляма. Защо тогава терористите избиват християни? Разбирате сами, че те със сигурност не искат единение в обществото. Нито мир. Тези, които са дошли в Сирия да налагат собствените си представи за демокрация и краен ислям-те избиват християните. И рушат християнските храмове. И в Малалуйа влязоха терористи и откраднаха всичко от домовете и храмовете.След което отвлякоха владиката и го убиха. И в Хомс се случи същото.

-Докъде стигнаха бълагаро-сирийските отношения, след атентата край Бургас,в който бе припознато авторство на „Хизбула”?
-Двете страни са свързани с традиционно много добри отношения. Повечето от нашата инфраструктура е построена от българи. Сам се изненадах от големия брой сирйци тук, женени за българки. Връзките ни са на всички нива-търговски,дипломатически, социални.

-Но бяхте изказали мнение, че бившия ни външен министър Николай Младенов е сбъркал като събра Групата „Приятелите на Сирия”, които не били никакви приятели? 
-Да, тогава отношенията бяха трудни. И когато министър Младенов напусна поста, дойдох в България да възстановя отношенията. Вече повече от година работя с всички институции за това. И с Външно министрество включително. Тези дни също имах срещи.

-Очаквате ли да се включим директно с използване на военните ни площадки в случаи на по-широка военна намеса в Сирия?
-Не мисля ,че България ще стигне дотам. Има държави като Гърция и Австрия,които изразиха позиция, че няма да участват пряко при военни удари срещу Сирия. Надявам се и Вашата страна да е сред тях.

-А опасността от бежанска вълна на колко бала я оценявате?
-Предполагам че все пак ще има такава в случай на военен удар. Опасността идва оттам,че сред бежанците могат да попаднат всякакви елементи. Важно е,че има списък със сирийци, желаещи да се върнат в Родината си и правим всичко възможно наистина да го направят.

Ваня МАНОЛОВА, VTV
 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram