Байдън нарече Си „диктатор“ часове след срещата, целяща да поправи отношенията с Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с китайския си колега Си Дзинпин в сряда на срещата на върха на лидерите на Азиатско-тихоокеанския икономически съвет в Сан Франциско.

Часове след срещата, чиято цел беше да възстанови американско-китайските отношения, между американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин, Байдън нарече китайския лидер диктатор.

По време на пресконференция след срещата Байдън изтъкна постигнатия напредък, като заяви, че са договорили сделка за борба с химикалите прекурсори на фентанил от Китай, влизащи в Съединените щати, възобновявайки директните комуникации между двете най-големи армии в света, и план експертите от двете страни да се срещнат за опасностите от изкуствения интелект.

Той каза, че са обсъдили също Украйна, Газа, Тайван и Южнокитайско море.

След като Байдън заяви, че няма да отговаря на повече въпроси, той тръгна към изхода, но след това спря и обяви, че ще отговори на друг въпрос: „Кой може да крещи най-силно?“, попита президентът.

Репортер първо попита дали Байдън може да сподели доказателствата, с които разполага, че „Хамас“ и имал щаб в болница „Ал Шифа“ в Газа, както заяви по-рано американският президент.

Байдън заяви, че е уверен в доказателствата, които е видял, но отказа да ги предостави: „Не, не мога да ви кажа. Няма да ви кажа.“

Същият репортер след това попита дали Байдън все още нарича Си „диктатор“, както го нарече преди няколко месеца. Байдън потвърди, че все още го нарича диктатор.

„Ами вижте, той е. Искам да кажа, че той е диктатор в смисъл, че е човек, който управлява страна, която е комунистическа страна, която се основава на форма на управление, която е напълно различна от нашата“, заяви Байдън, преди да напусне пресцентъра.

През юни, ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Пекин в опит да намали напрежението между страните, Байдън провали дипломатическите усилия на екипа си, като нарече Си диктатор. „Причината, поради която Си Дзинпин беше много разстроен, когато свалих този балон с шпионско оборудване, е, че той не знаеше, че е там“, каза тогава Байдън. „Това е голям срам за диктаторите“, каза той. Китайското външно министерство остро разкритикува думите на американския президент.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram