Байдън е изпратил писмо на Вучич и го е призовал да признае Косово

Президентът на САЩ Джо Байдън написа писмо до сръбския президент Александър Вучич, призовавайки го, наред с други неща, да подобри отношенията с Прищина и да признае Косово. В писмото си президентът на САЩ обеща на Вучич подкрепата на САЩ за европейската интеграция на Сърбия, пише македонското електронно издание “Фактор“, цитира Фокус.

„От името на американския народ поздравявам искрено Вас и Вашите съграждани, докато празнувате Националния ден на Сърбия на 15 февруари. Отбелязвайки 140-годишното партньорство между двете ни държави, САЩ запазват постоянния си ангажимент за насърчаване на икономическото сътрудничество, регионалната стабилност и демократичните ценности.

Ние продължаваме твърдо да подкрепяме целта на Сърбия за европейска интеграция и Ви насърчаваме да продължите да правите силни стъпки напред за постигането на тази цел – включително установяване на необходимите реформи и постигане на цялостно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово.

Силата на нашите взаимоотношения се гради върху дълбока история на взаимоотношенията между народи, които са воювали като съюзници и в двете световни войни, и ние оценяваме големия принос, който сърбите са направили за американското общество в много области. „Ние също оценяваме нашето тясно сътрудничество в борбата с пандемията от новия коронавирус, тъй като се изправяме заедно пред това безпрецедентно глобално предизвикателство“, пише Байдън в писмото си.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram