Атака в Днипро и Луцк, танковете обкръжават Киев

За атака на към административните центрове на Донецк и Луганск съобщават тази сутрин украинските медии. Кметът на Луцк Игор Полишчук съобщава за взривове в района на летището. Той призова да не се публикуват никакви снимки, адреси или координати.

В социалните мрежи се появяват и съобщения за обстрел на Днипро. По данни на Държавната служба за извънредни ситуации в Днепропетровска област врагът е нанесъл три въздушни удара по Днипро, по предварителни данни е загинал един човек.

Както отбелязва украинският телевизионен канал ТСН, областните центрове Луцк и Днепър до този момент са били подложени на ракетни удари само в първия ден на войната, 24 февруари.

Според официалния представител Чернигов вече е напълно обкръжен.

Вчера сателитни снимки на Maxar показаха, че 64-километровият руски конвой край Киев, за който се съобщаваше от няколко дни, до голяма степен се е разпръснал. На снимките се вижда, че танковете и другата техника от някои части на конвоя се е разпръснала предимно в горските пояси край селата Лубянка и Озера в Бородянския район на Киевска област.

Гигантска и почти неподвижна колона от бронирани машини, артилерия, мобилно оборудване за противовъздушна отбрана и камиони стоя няколко дни на пътя към Киев от Чернобил, северозападно от украинската столица.

Пентагона съобщи, че през последните 24 часа руските сили са напреднали с около пет километра към Киев. Руската армия настъпва към града на две групи – от северозапад и от изток. Първият се намира на 15 км от центъра на Киев, т.е. близо до покрайнините на града. Групировката, която напредва от изток, е на 40 км.

Вчера британското министерство на отбраната заяви, че руските сили пренасочват сили към обкръжаване на градовете.

Русия отново обявява режим на тишина за цивилните граждани, които искат да напуснат украинските градове. Зелените коридори са обявени от 9.00 ч, съобщи в четвъртък руският междуведомствен щаб за координация на хуманитарните действия в Украйна.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram