Армията в Мианмар спря достъпа до Facebook

Армията в Мианмар блокира достъпа до Facebook “в името на стабилността”. Платформата се явява единственият достъп на мнозина до интернет. Почти половината от 53-милионното население на Мианмар използва социалната мрежа. През последните няколко дни активисти използваха платформата, за да организират контрапреврат.

От Facebook реагираха на действията на армията и призоваха властите да възстановят връзката и да позволят на жителите на Мианмар да комуникират, информират от BBC. 


Властта обаче посочи, че блокирането на социалната мрежа ще продължи до 7 февруари. 


Все повече се усложнява обстановката в Мианмар след военния преврат, станал преди дни. Военните арестуваха лидера на управляващата партия “Национална лига за демокрацията” Аун Сан Су Чжи. Арестувани са и други високопоставени лица от партията.


В страната е обявено военно положение за една година.


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички арестувани при военния преврат в Мианмар да бъдат освободени.


Като причина за преврата се съобщава неуспеха на правителството и липсата на реакция срещу твърденията за изборни измами през ноември 2020 г. Според военните става дума за милиони нарушения по време на парламентарните избори.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram