Армения потърси защита от Русия срещу Азербайджан. Шойгу обеща помощ

Армения потърси помощ от Руската федерация заради разгорелите се снощи погранични боеве с Азербайджан и получи обещание за такава.

Днес министърът на отбраната на Армения Сурен Папикян е разговарял по телефона с руския си колега Сергей Шойгу – съобщи министерството на отбраната на Армения. Папикян е представил ситуацията, която се е създала „в резултат на голямата агресия на Азербайджан срещу суверенната територия на Армения“ – пише ARMENPRESS. Двамата са постигнали споразумение за предприемане на необходимите стъпки за стабилизирането на ситуацията, допълва агенцията, без да уточнява подробности.

Сраженията между Азербайджан и Армения в региона на Нагорни Карабах в Южен Кавказ се разгоряха снощи. Армения твърди, че азерски военни части са атакували арменски позиции на три места с артилерия и едрокалибрени оръжия. Азербайджан обвинява Армения за ескалацията на напрежението, за „провокации“, за това, че Армения обстрелва позициите на азербайджанската армия в посока държавната граница.

Azeri Daily съобщава тази сутрин за договорено прекратяване на огъня, считано от 9 ч на 13 септември, въпреки което обаче Армения продължавала да обстрелва.

Армения не съобщава за постигнато примирие – напротив. Тази сутрин – твърди Министерството на отбраната на страната – азерските сили настъпват едновременно в няколко посоки по държавната граница. Говорителят на министерството Арам Торосян публикува видеозапис, на който се вижда как азербайджанските войски нарушават границата и се приближават до арменските позиции и след като се сблъскват с тях се оттеглят. Твърди се, че има жертви.

Към 8 ч продължават позиционните боеве в някои части по армено-азебрайджанската граница. Азербайджанските сили не прекратяват опитите си за настъпление, заяви на брифинг Торосян. „Противникът продължава да използва артилерия, минохвъргачки, безпилотни летателни апарати и оръжия с голям калибър по посока Варденис, Сотк, Артаниш, Ишханасар, Горис и Капан, като нанася удари както по военната, така и по гражданската инфраструктура“, добавя той.

Не само Русия, САЩ също реагира на случилото се. Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова за незабавно прекратяване на военните действия.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram