Арестуваха Грета Тунберг

Полицията отблъсна пропалестински демонстранти около стадиона „Малмьо Арена“ в Южна Швеция, където се проведе финалът на песенния конкурс „Евровизия“. Повече от сто демонстранти развяваха знамена и скандираха „Свободна Палестина“. Някои от тях носеха куфии – арабски забрадки, свързани с палестинската кауза, като някои от хората ги бяха увили около лицата си. Сред тях беше и активистката за климата Грета Тунберг, която обаче остана настрана от сблъсъците между най-агресивните протестиращи и полицейските сили. Тя стоеше с други активисти в кръг, но по-късно беше изведена от полицията.

В следобедните часове около 5000 души преминаха в мирно шествие през града, в който живее по-голямата част от шведското население от палестински произход. Те протестираха срещу участието на Израел в музикалния конкурс. Около концертната зала полицаи издърпваха демонстрантите към многобройните полицейски микробуси, паркирани в района.

Полицията, която потвърди, че е използвала лютив газ, се опитала да изтласка демонстрантите обратно към площада, където е разрешено провеждането на пропалестинската демонстрация.

Източник: Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *