Арестович: Има конфликт между Зеленски и военните

Бившият съветник на кабинета на президента на Украйна Алексей Арестович обяви наличието на конфликт между държавния глава Владимир Зеленски и военните. „Речта на президента става все по-емоционална поради критиките, които получава – отбеляза Арестович в интервю за испанския вестник „Ел Мундо“. – Политиката му не е ефективна. Основната причина е неуспешната контраофанзива. Със западната помощ се злоупотребява . (…) Нивото на компетентност е недостатъчно, те са достигнали своя таван.“ Според Арестович „има конфликт между президента и военните“, съобщава ТАСС.

Той се съгласи с мнението на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че конфликтът в Украйна е в задънена улица. „Сега сме изправени пред ситуация, при която главнокомандващият казва едно за войната и перспективите за победа, а президентът казва съвсем друго. Това е ненормална ситуация“, смята Арестович. Според него Зеленски е или твърде „егоцентричен“, или прекалено „украиноцентричен“.

„Имаме нужда от доверие, а не от репресии“, добави той. „Основното, както и образованието, трябва да бъде на украински език. Но ако искаме да издадем книга на испански, руски или български, трябва да има свобода за това в нашия държава.“ „Защото следващата стъпка е да потиснем църквата по напълно глупав начин“, отбеляза Арестович. „Ние не можем да потиснем самата църква, защото църквата не е само свещеници, църквата са хора.“

По-рано Арестович, който напусна Украйна, обяви плановете си да издигне кандидатурата си за поста държавен глава. Той започна активно да критикува действията на Зеленски и неговото обкръжение. По-специално Арестович обвини ръководството на страната в стратегически грешки във военното и държавното управление. На 1 ноември той публикува програмата си. В съответствие с една от точките Украйна се съгласява да се присъедини към НАТО с обещание да не отвоюва изгубените територии.

Източник: ТАСС, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram