Американската посланичка в Скопие: Няма значение какво говори Румен Радев

„Не съм говорила с Ескобар (специалният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар) след неговата презентация, нито с Радев, но не е важно да се фокусираме толкова върху това, което те казват, а върху това, което е направено тук. В крайна сметка, ако хората тук са ангажирани с ЕС, няма значение какво казват Габриел Ескобар или Румен Радев“, заяви американският посланик Анджела Агелер, отговаряйки на въпрос на журналист на пресконференция в посолството на САЩ в Скопие.

Помолена от МИА да коментира последното изявление на специалния американски пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар, в което той обявява ангажимент към новото българско правителство за предотвратяване на по-нататъшни блокажи на интеграцията на страната в ЕС, както и за изказването на българския президент Румен Радев, че промените в конституцията са само първата стъпка от поредица искания, които ще последват, Агелер подчерта, че важното за гражданите и за процеса на европейска интеграция е държавата да се съсредоточи върху това, което трябва да направи по този път.

„Въпреки че много неща се говорят в България и в другите страни от региона, всички искат да видят РСМ да върви към членство в ЕС“, каза Агелер.

Тя подчерта, че Ескобар поддържа интензивни контакти и разговори с всички заинтересовани страни и че най-голямата му надежда е Северна Македония и регионът да направят всичко възможно, за да вървят към

европейска и евроатлантическа интеграция.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че Вашингтон подкрепя процеса за конституционни промени, които трябва да позволят присъединяването на Северна Македония към ЕС, и също така е ангажиран да гарантира, че новото правителство на България няма да поставя нови искания.

„За да придвижи своите стремежи към ЕС, правителството на Северна Македония се ангажира да приложи конституционни промени за признаване на българското малцинство. Силно подкрепяме тази трудна, но необходима стъпка и също така сме ангажирани с новото правителство на България да гарантираме, че то няма да предявява нови искания, след като Северна Македония изпълни задълженията си от съществуващите споразумения“, каза Ескобар.

Българският президент Радев пък вчера в коментара си за предложените промени в Конституцията на Македония каза, че това е първата много важна и задължителна стъпка, но не и последната.

„От изключителна важност е изпълнението на изискванията в двата подписани протокола, които са неразделна част от преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз. Най-накрая се стигна до придвижване на въпроса за гарантиране на конституционното равноправие на българите в Република Северна Македония“, каза Радев.

Източник: Нова Македония

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram