Актриси демонстративно напуснаха залата след като Роман Полански спечели „Сезар“

Роман Полански спечели наградата „Сезар“ за най-добър режисьор на тазгодишната церемонията, провела се в Париж в петък вечерта.

Победата на Полански обаче доведе до демонстративно излизане от залата от страна на няколко актриси.

Сред тях беше и Адел Хенел, която наскоро отправи обвинения в сексуален тормоз срещу друг френски кинотворец. Хенел напусна залата, казвайки „Срам!“.

Актрисата и комик Флоренс Форести, която беше сред връчващите награди, не се върна на сцената след обявяване на отличието за Полански. По-късно тя публикува черен екран в своето Instagram стори с надпис „Отвратена“.

„Клетниците“ на Ладж Ли спечели наградите за най-добър филм, както и наградата за избор на публиката, но върху церемонията падна сянката на решението да бъде отличен Полански и последвалите го демонстративни реакции.

Нито той, нито актьорският състав или екипът на неговия филм „Офицер и шпионин“ (J’accuse) присъстваха на церемонията.

Режисьорът още в четвъртък коментира, че няма да посети връчването на наградите „Сезар“, за да избегне да бъде „линчуван“.

Продуцентът на филма Ален Голдман в петък обясни, че екипът ще бойкотира церемонията заради „ескалация на неуместните и агресивни език и поведение“. Variety посочва, че Голдман е визирал изказване на френския културен министър, според което „награда за Роман Полански ще отправи грешно послание“.

Над 100 души от феминистка група протестираха пред залата в Париж по време на церемонията срещу номинациите на Полански и неговия „Офицер и шпионин“.

Причината е делото срещу режисьора за изнасилване на непълнолетно момиче през 70-те години, заради което той от десетилетия не е стъпвал в САЩ. Тъй като още тогава Полански се признава за виновен, връщането му в Щатите ще означава, че ще бъде осъден.

Номинациите за него не бяха единственият спорен момент около тазгодишната церемония „Сезар“. Ръководството беше разкритикувано за недопускане на жени с феминистични възгледи до една от гала вечерите преди церемонията. Тези проблеми доведоха до груповата оставка на всички 21 членове на борда, който надзирава Академията „Сезар“.

https://www.webcafe.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram