US дипломат: След Украйна Путин ще нападне натовски държави. В списъка е и България

Руският диктатор Владимир Путин няма да се ограничи до война срещу Украйна. Той може да се опита да превземе други държави, включително членки на НАТО.

Това твърди американският дипломат и бивш посланик на САЩ в Турция У. Робърт Пиърсън в статия в за The Hill. 

Според него Путин се опитва да се върне в границите на Руската империя. За да направи това, той трябва да постигне контрол над редица европейски държави.

Пиърсън отбеляза, че списъкът с потенциални жертви на Путин включва не само Естония, Латвия и Литва, но и Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Молдова.

„Знаем, че ако Путин оцелее, той ще направи всичко възможно да увеличи руското военно присъствие колкото е възможно по-далеч на Запад. Той ще накара Минск да стане по-подчинен на Москва и ще направи присъствието на руските войски полупостоянно, както в Сирия и Казахстан. Той ще увеличи действията си в Калининград и покрай руските балтийски граници като оръжие за сплашване на балтийските сили на НАТО, Полша и Германия“, посочва дипломатът.

Пиърсън отбеляза, че Путин е заинтересован от създаването на замразен конфликт в Украйна.

Дипломатът смята, че основната задача на НАТО е да вземе решение за нова система за сигурност на Европа след края на руската война срещу Украйна. В същото време той подчертава, че санкциите срещу Русия няма да бъдат победа за САЩ или Алианса, ако не мотивират Путин да изтегли войските си от Украйна. В този случай Европа и САЩ трябва да разберат, че не е достатъчно да се „играе в отбрана“.

Вашингтонското издание цитира и думите на високопоставения германски дипломат Томас Багер пред „Ню Йорк таймс“ от 27 март: „Ние не осъзнавахме, че Путин си е създал историческа митология и мисли в категориите на хилядолетна империя. Не можеш да възпреш такъв човек със санкции.“

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram