90% от фирмите пращат хора в отпуск или в бюрата по труда

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят.

Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на бизнеса да спасява работни места в условията на тежък икономически блокаж в световен мащаб. Анкетата е отворена на 31 март, а събирането на данни продължава.

Първите резултати показват, че огромен процент от българските фирми са принудени да освобождават работници и служители, защото дейността им е парализирана при форсмажорните обстоятелства и никой не може да прогнозира докога ще е така. 

Всяко трето предприятие у нас (33%) планира частични съкращения, а 5% смятат да пратят всичкия персонал в бюрото по труда, показва допитването на БСК.

Намаляването на заплатите е временна спасителна мярка за една на всеки десет фирми.

Близо 40% от работодателите ще прибягнат до пускане на хората си в отпуски – платени и неплатени.

 За 8% от предприемачите шокът е толкова голям, че още не могат да решат какво да предприемат.

Противно на изказванията на правителството, че иска да подпомогне съхраняването на заетите и че очаква от схемата 60:40 да се възползват по-големите предприятия с повече персонал, реалността показва, че главно дребни фирми имат намерение да се възползват от тази мярка. 

От участвалите в анкетата на БСК само 8% са заявили, че разчитат на схемата 60:40, като от тях 44% са бизнеси с до 10 души персонал. Кандидатите са основно от сферата на услугите (55%) и търговията (35%), а от индустрията са едва 10 на сто.

Анкетата показва още, че 48% от желаещите да се възползват от мярката работят на непълно работно време с вътрешна заповед, 37% не работят, защото са от секторите, които бяха затворени със заповедта на здравния министър, а 15% са затворени със заповед на работодател заради „влошена пазарна конюнктура. (Можете да видите всички графики от анкетата на БСК тук.)

Близо 31 000 българи са регистрирани като безработни от обявяването на извънредното положение, сочат данните на социалното министерство към вчерашния ден. Прогнозите са, че армията на безработните ще се увеличава не с десетки, а със стотици хиляди през идните месеци, особено ако битката с COVID-19 се проточи.

Междувременно от правителството започнаха да идват сигнали, че силно критикуваната от бизнеса мярка 60:40 (виж и тук) може да претърпи промени, за да стане по-достъпна и полезна за повече предприятия. „Да си дадем няколко дни да видим колко хора ще се възползват“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов днес на заседание на парламентарната бюджетна комисия. Той подчерта, че идеята на кабинета е със схемата 60:40 да се подпомогнат само фирми с перспектива да излязат от кризата и които са пострадали от затварянето на международните пазари. „За две седмици от обявяване на извънредното положение все още не можем да видим истинското проявление на стопанската криза“, призна Горанов пред депутатите.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram