7,2 млн. лв. от еврофондове отишли в хората, финансирали куклата в Барселона

7,2 милиона лева от европроекти са получили фирми на Йордан Христов и свързани с Иван Саздов – приближените на премиера „инвеститори“ в луксозния живот на една манекенка в Барселона. Отделно са спечелили обществени поръчки за над 10 милиона. Това показва справка в регистрите, направена от „Бивол“. Както вече съобщиха испанският вестник „Ел Периодико”, а преди това организацията БОЕЦ, сайтът „Бивол”, евродепутатката Елена Йончева и др., кипърска офшорка на Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова са превели на фирмата „Ема” (Ema BGS S.L., ) в Барселона огромни суми в евро. Фирмата е собственост на Георги Йовчев, електротехник от Сандански и баща на Борислава Йовчева, за която се твърди, че детето ѝ е от Бойко Борисов. Официално то няма баща, настойник е само майката. Фирмата „Ема” носи името на детето на Борислава. Фирмата е придобита от баща й Георги Йовчев през 2014 г., в нея е апортиран капитал от 850 хил. евро, без да се знае откъде. След това кипърската офшорка Palms Enterprises (Overseas) внася още 850 хил евро. Испанският вестник „Ел Периодико” пише за преведени от Кипър в тази фирма общо 2,3 млн. евро.

Заради тези финансови инжекции, също и в другата фирма на Йовчеви, притежаваща луксозната къща в Барселона (виж по-долу), полицията там и антикорупционната прокуратура са започнали разследване за пране на пари. Разследването не е измислица на вестник „Ел Периодико“, а реален факт. От полицията там са отговорили на въпрос на в. „Сега“, че има такова разследване, включително срещу българския премиер Борисов, но докато не е приключило, няма да дават подробности (виж тук).

За операциите си в Испания кипърската офшорка е представлявана от съпругата на Христов Силвия Николова, тя става и администратор включително на Ema BGS S.L. заедно с електротехника Георги Йовчев, разкрива сайтът „Бивол”. А в България представител на кипърската офшорка е Йордан Христов.

След като в началото на 2019 г. се разшумява за къщата в Барселона и връзката на неясно забогатялата безработна манекенка с Борисов, Георги Йовчев и Силвия Николова са заличени като управители на фирмата „Ема“ на 25 юли 2019 г. Две седмици по-късно като представител на Ema BGS SL е вписана Миглена Христова Николова. В нейния профила в „Инстаграм” се съдържаха многобройни снимки от моден магазин в Барселона, снимки заедно с Цеци Красимирова (приятелка на Косьо Самоковеца, ранена при убийството му в Амстердам), с която демонстрира близост и др. Въпросната Миглена има дете от ресторантьора Илиян Пенев – Мацола, бивш сикаджия, който има и общ бизнес с Йордан Христов още през 90-те години, разкрива „Бивол“.

Фирмите на Йордан Христов и Силвия Николова, които според справката на „Бивол“ са получили пари от еврофондове и обществени поръчки са: „Химмаш” АД, ОМЗ ООД, „Перла Турист” АД. Общо са получили 7,23 млн. лв. или 3,7 млн. евро от еврофондове, обобщава справката на „Бивол”. Отделно негови и на съпругата му фирми, в някои от които участва и Иван Саздов от Банкя, са спечелили обществени поръчки за около 13 млн. лева.

Става така, че милиони от еврофондове и обществени поръчки влизат във фирми на хората, които пък са финансирали благополучието на една безработна бивша манекенка в Барселона.

Другата барселонска фирма, свързана с богатата манекенка е Numin Invest S.L., която притежава луксозната къща в Барселона. Тя е собственост на Борислава Йовчева още от 2013 г., за което е внесла 3000 евро капитал. След нея управител става баща й Георги Йовчев, който внася още 3006 евро капитал. Там като акционери влизат и бизнесменът Александър Чаушев, и съпругата му.

Чаушев даде озадачаващо интервю пред в. „24 часа”, че къщата в Барселона е негова, а Борислава Йовчева била наемателка там. Вече се е изнесла, а също така след публикацията в испанския вестник е затворен модният ѝ магазин.


Ситуацията е странна – къщата се притежава от фирма, чиито управители-собственици са Борислава и баща ѝ. Във фирмата влизат, като апортират къщата на стойност 2,9 млн. евро Александър Чаушев и съпругата му. Той обаче не е управител на фирмата, а само акционер. И твърди, че къщата е негова и Борислава му плаща наем. Тоест плаща наем на фирма, която е нейна и на баща й. Дори само наем да плаща, озадачава откъде има пари за такъв имот и да поддържа моден магазин на загуба (както е проверил испанският вестник) и да кара скъпо бяло „Порше”.

Хотел на плаж „Нестинарка“, за който „Бивол“ пише, че е последната придобивка на Йордан Христов и Силвия Николова. Снимка: Бивол

Все по-отчетлива е схемата „ти на нас, ние на тебе“, отбелязват от „Бивол”. Това поставя скандала в друга плоскост, за която отговаря Лаура Кьовеши, главен прокурор на Европейската прокуратура.

Фирмите „Химмаш” АД, ОМЗ ООД, „Перла Турист” АД, получили пари от еврофондове и обществени поръчки, са на Йордан Христов и съпругата му Силвия. Но „Перла Турист” е акционер в „Спортни имоти” Приморско, където се появяват Иван Саздов и офшорката „Палмс Ентерпрайзис”, наляла парите в магазина в Барселона. Иван Саздов е собственик на тенис клуб и имоти в Банкя. Бил е шеф на инициативния комитет за издигането за кмет на Борисов през 2005 г. и в предизборния му щаб. Съдружник е с Радослав Иванов (Братовчеда Радо), братовчед на Бойко Борисов, който ръководи фирмата му „Ипон“, след като Борисов влиза в политиката. Братовчеда Радо също така е изкупил всички парцели около къщата на Борисов в Банкя.

Пряка връзка на Борисов с къщата в Барселона няма, но ясно се вижда непряката – най-близки негови хора са замесени в преводите на парите към куклата и къщата в Барселона.

Източник: e-vestnik.bg

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram